Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 33, 2024

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 459

 

Tid til flow-tv med historiske orientering: Vi kan møde Leonardo, Maria Callas og den glemte impressionistiske maler Mary Cassatt. Dertil Fabergé-æg og Tutankhamons grav, og en tur til Paradisets Have, dvs. en naturserie fra Borneo. Endelig er der guldkorn fra DRs arkiv i 1978 og kongehuse i krigstid. Så hvis der skulle falde lidt regn eller temperaturen falde lidt, så er fjernsynet klar! God fornøjelse!

 

Guldkorn 1970'erne: 1978

DR2, 14. august, kl. 21:40

DRs arkiver er en guldgruppe af gamle TV-klip. De store historier har vi set igen og igen. Men hvad var det der prægede den helt almindelige danskes hverdag i 1978? På diskotekerne har dansefeberen for alvor bidt sig fast i de unges hofter i 1978, imens diskuteres der rummelighed i folkeskolen, og fiskeriet skaber ikke kun hovedbrud i havnene, men også i de mindre fodboldklubber, hvor unge talenter lokkes af drømmen om et liv som professionel.

 

Mary Cassatts kvinder

DR2, 15. august, kl. 19:05

Britisk dokumentar fra 2023. (Mary Cassatt - Painting the Modern Woman) Hun var en ukuelig, frygtløs og krævende kunstner. Den amerikanske maler Mary Stevenson Cassatt blev født i 1844 i Pittsburgh. Hun vidste, hun ville være kunstner - og drog som 21-årig afsted mod Paris for at finde et mere uafhængigt kunstnerisk miljø. Her fortælles historien om den glemte impressionist, der revolutionerede kunsten med sine tryk, pasteller og oliemalerier, som udfordrer vores forestillinger om køn og kvinder, og hvad de kan.

 

Legenden om de kejserlige Fabergé-æg

DR2, 16. august, kl. 17:00

Fransk dokumentar fra 2021. (Fabergé, The Making of a Legend) De er verdens mest ekstravagante æg. Overdådige og fantasifulde kunstværker, der blev skabt til den russiske zarfamilie og blev eftertragtede af velhavere og samlere i hele verden. I over et århundrede har Huset Fabergé designet de legendariske juvelbesatte æg, men også et væld af andre genstande. Her dykker vi ned i historien om den berømte guldsmed Carl Fabergé, der forvandlede markedet for smykker og skabte en exceptionel industri.

 

Paradisets have - vores utæmmede planet (1:6)

DR1, 17. august, kl. 19:00

BBC-Naturserie fra 2021. (Eden Untamed Planet) Badet i sollys. Og rigeligt med nedbør. Midt i Sydøstasien ligger tropeøen Borneo. Den er verdens tredjestørste ø, og skovene har stået uberørt i 140 millioner år. Gennem tiden har øens drivhusagtige klima givet liv til omkring 60.000 plante og dyrearter. Det gør Borneo til den måske mest artsrige ø i hele verden. Her lever over 6000 unikke dyrearter - og flere opdages næste dagligt. Tag med til Borneos skove - og oplev en nutidig Paradisets have.

 

Da Vincis mesterlige malerier

DR2, 18. august, kl. 19:05

Tysk dokumentar fra 2022. (Decoding Da Vinci) Kunstner, opfinder og videnskabsmand. 500 år efter hans død fascinerer den berømte italienske renæssancemaler Leonardo Da Vincis malerier os stadig. Der er kun 15 lærreder tilbage, hvoraf nogle er ufærdige. For at forstå dem og hans tekniske og kunstneriske dygtighed, dykker vi ned i videnskaben bag da Vincis mesterværker. Hvad gjorde ham så umådelig berømt? Og hvordan forklarer man den særplads, hans værker indtager i kunsthistorien?

 

Operadivaen Maria Callas

DR2, 18. august, kl. 22:40

Fransk musikdokumentar fra 2017. (Maria by Callas) Maria Callas var en af det 20. århundredes mest feterede sopraner. En diva, der revolutionerede operakunsten med sin stemme og karisma. Gennem interviews, nyhedsindslag og private optagelser fortæller det globale sangikon med egne ord om sit ekstraordinære liv og karriere. En intim fortælling om to personer - Maria og Callas - og om ensomhed, ulykkelig kærlighed og stemmeproblemer.

 

Tutankhamons giftige grav (1:2)

DR2, 19. august, kl. 19:15

Canadisk dokumentarserie fra 2023. (Tut's Toxic Tomb) Nu genåbnes en af de største uopklarede sager i historien. I 1922 finder den britiske arkæolog Howard Carter faraoen Tutankhamons uberørte grav. Fundet af gravkammeret med de mange værdifulde skatte skaber overskrifter i hele verden. Men da flere af deltagerene i udgravningen begynder at dø, spreder der sig rygter om, at der hviler en forbandelse over graven. Er de mystiske dødsfald bare tilfældigheder, eller kan moderne videnskab forklare dem?

 

Kongehuse i krigstid (1:2)

DR2, 20. august, kl. 20:10

Fransk dokumentarserie fra 2020. (Royals at War) 2. Verdenskrig er under opsejling. De europæiske monarkier er rædselsslagne ved udsigten til kommunisme. Derfor fremstår fascismen og nazismen som løsningen, hvis de kongelige vil redde deres troner. Men kan Hitler stole på pengene fra disse store familier til at finansiere sin magtovertagelse og sin drøm om et Stortyskland? Og hvorfor blev nogle europæiske monarkier forført af fascistiske og nazistiske ideologier?

[Historie-online.dk, den 13. august 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 06, 2024
TV-tips, uge 44, 2024
TV-tips, uge 05, 2024