13.000 års historie fra Esbjerg Kommune
Det var Danmarks Radios serie ”Historien om Danmark”, der gav museets Formidlingsenhed ideen til den nye særudstilling, der ligesom serien er inddelt i 10 afsnit.
”Museet har en helt fantastisk samling fra hele kommunen, og området er ligesom alle andre steder i Danmark fyldt med historie, så det var oplagt for os at lave en udstilling, der fortæller historie fra Sjelborg og Grimstrup i nord til Hviding i syd. Vi har jo det hele”, fortæller leder af Formidlingsenheden Anne-Sofie Lundtofte.
Arbejdet med udstillingen førte museet frem til en 13.000 år gammel spids af flint, og det var en stor oplevelse for museumsinspektør Mikkel Kirkedahl at stå med den i hånden:
”Spidsen er måske blevet tabt af en jæger på jagt efter rensdyr og elsdyr i nærheden af Hviding. Han har holdt den i hånden, ligesom jeg stod med den i hånden på vores magasin. Det giver virkelig et sus, når der på den måde pludselig opstår en forbindelse mellem en selv og fortiden”
Spidsen af flint er den ældste genstand i Sydvestjyske Museers samling.
Det er dén følelse af forbindelse mellem fortid og nutid, Formidlingsenheden arbejder med at skabe i den nye udstilling, hvor der også er brugt tid på at gøre det til en sjov oplevelse at gå på museum.
”Vi har villet lave en udstilling, hvor man ikke kun skal læse, så der er en lille aktivitet i næsten alle de 10 udstillingsafsnit. Det tager lidt længere tid at bygge en udstilling, når man vil have en kopi af en del af en langdysse fra stenalderens Sjelborg med, og når man skal finde ud af hvor mange rugbrød, der skal lægges på en vægt for at opveje Mandøs værdi i 1741, men det har været vigtigt for os at lave noget, alle kan have fornøjelse af”, fortæller Mikkel Kirkedahl.
Alle er velkomne til åbningen af udstillingen, hvor museet har lagt sig i selen for at alle får en hyggelig eftermiddag:
”Vi er så heldige, at både Bramming Mandskor, duoudgaven af Lutter Renæssance fra Ribe og to folkemusikstuderende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg har sagt ja til at medvirke. Og så er vi ellers i tænkeboks for at finde på alle mulige forskellige ting at servere, som passer til de ti periodenedslag”, siger en travl Anne-Sofie Lundtofte.
Udstillingen kan ses til og med d. 25. februar 2018.
Historie-online.dk, den 1. november 2017