8. marts – Kvinder og revolution
I år er det 100-året for den russiske revolution. Det markerer Arbejdermuseet ved at skyde Kvindernes Internationale Kampdag i gang allerede kl. 8.30 med et inspirerende oplæg om russeren Alexandra Kollontaj (1872-1952).
– Alexandra Kollontaj er ikke så kendt en kvindelig revolutionær som for eksempel Rosa Luxemburg, men hun er faktisk meget spændende. Hun blev den første kvinde overhovedet, som var medlem af en regering (1917), og så havde hun altid kvinder, børn og ligestilling på dagsordenen, siger Mette Kjær Ovesen, bibliotekar på Arbejdermuseet.
Alexandra Kollontaj har desuden en forbindelse til både Danmark og til 8. marts, idet hun var i eksil i Skandinavien op til revolutionen og fra 1924 sovjetisk ambassadør, først i Norge og senere i Sverige. Desuden var hun med i 1910, da det ved den Anden Internationales socialistiske kvindekonference - som i øvrigt blev afholdt på Jagtvej 69, det senere Ungdomshus - blev besluttet at indføre Kvindernes Internationale Kampdag.
Feministisk pioner
Ved 8. marts-arrangementet vil Signe Arnfred, lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på RUC, fortælle om, hvem Alexandra Kollontaj var, om Kollontajs feminisme og om hendes forhold til det kommunistiske parti.
– Kollontaj kæmpede for det, hun kaldte ”en ny kvinde” og for en ny kønsmoral. Kvinder og mænd skulle stå lige, både i arbejde og i kærlighed. Hun lagde stor vægt på kærlighedens, seksualitetens og moderskabets betydning, men disse ting skulle ikke definere kvinders liv.
Kollontaj er interessant som pioner – på linje med Simone de Beauvoir – i forhold til tankegange, som senere er slået meget mere igennem, siger Signe Arnfred.
Netop derfor er den russiske revolutionære feminist stadig interessant, mener både Signe Arnfred og Mette Kjær Ovesen:
– Der er jo en modstand mod samfundsudviklingen i verden i dag, og den har brug for forbilleder. I en tid med national højredrejning handler det også om udsyn; om at vise, at et 8. marts-arrangement ikke behøver at omhandle en dansk feminist, siger Mette Kjær Ovesen.
Ukendt, men populær
Oplægget har fået titlen Den glemte feminist, netop fordi Kollontaj trods sine meritter ikke er særlig kendt, hverken blandt ældre eller yngre generationer af feminister.
– Det vil vi gerne ændre på, derfor er vi også rigtig glade for at se den overvældende interesse, der allerede har været for eventen på Facebook – en interesse, jeg tror, netop handler om, at vi gerne vil lade os inspirere af historiens kvinder, samtidig med at vi beholder de kritiske briller på, slutter Mette Kjær Ovesen.
Arrangementet finder sted i Arbejdermuseets enestående Festsal fra kl. 8.30 til kl. 9.15. Det koster 40 kr. at deltage, inkl. morgenbrød og en kop stærk, sort kaffe, så man er klar til resten af 8. marts. Billetter på www.billetto.dk