Menu
Forrige artikel

Battlevest på Ragnarock

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3371

 

RAGNAROCKs kommende særudstilling om Roskilde Festival er en fortælling om publikum, de frivillige, musikken og den helt særlige stemning, historie og ånd som Nordeuropas største festival er gjort af. Der er både plads til de store perspektiver og de mere nørdede kuriositeter – som en vaskeægte ”battlevest”, der er doneret af heavyfan Thorbjørn Hein.

”Jakken er købt i Daells Varehus, da jeg gik i 7. Klasse og skulle til min første Metallica koncert i Forum i december 1992. Jeg klippede straks ærmerne af med en køkkensaks og har ikke gjort noget ved den siden”, fortæller den 43-årige heavyfan Thorbjørn Hein begejstret. Fingrene kærtegner den slidte cowboyvest, der er fyldt med stofmærkater med logoer og bandnavne fra alverdens kendte og mere ukendte heavy bands og metalartister.

Vesten er en såkaldt ”battlevest” og er fast påklædning for det seriøse metalfolk, når de drager til metalkoncerter og festivaler med heavy bands på plakaten. På den måde kan de både genkende hinanden og få en oplagt anledning til at udveksle koncertminder og diskutere yndlingsbands.

Thorbjørn Hein arbejder til daglig som souschef i Interforce i Forsvarskommandoen og er søofficer af reserven, hvor han i embeds medfør har været udstationeret flere gange i blandt andet Afghanistan, Mellemøsten og Afrika. Derudover er Thorbjørn en passioneret fan af heavy, metal og den mere hårde rock. Det har han været lige siden de tidlige teenage dage, hvor han løbende har købt stofmærker med yndlingsbands til de mange koncerter og festivaler som han har frekventeret i årenes løb. Her var den helt rigtige påklædning også en vigtig del af oplevelsen i de unge år.

”Når man er teenager og hører heavy, går man meget op i at se rigtig ud med sort t-shirt og langt hår, som jeg havde dengang. De første mærkater, der kom på vesten, var med Metallica, som min mor syede på skulderne, og siden er der kommet rigtig mange andre til. Vesten her har så fulgt mig lige siden til masser af koncerter og festivaler. Ikke mindst Roskilde Festival, hvor jeg har været mange gange”, fortæller Thorbjørn Hein, der også har været musikskribent for Danmarks største metal magasin Metalized.

Stor affektionsværdi 

Nu skal battlevesten så på museum, hvor den bliver en del af RAGNAROCKs nye store udstilling om Roskilde Festival. Her har heavy og metalmusik altid spillet et stor rolle, og det er derfor på sin plads at få en vaskeægte battlevest med i udstillingen, fortæller ph.d. og kurator hos RAGNAROCK, Rasmus Rosenørn:

”Siden midten af 1980’erne har metal været en vigtig del af festivalens musikalske program og dna. Hvis man bare isolerer al metalmusikken fra festivalen, er det i sig selv en stor metalevent. Metalkulturen er en ret distinkt kultur, og det fantastiske ved Roskilde Festival er, at den samler alle mulige typer af sub- og musikkulturer sammen side om side”.

Thorbjørn Hein selv glæder sig til at se sin gamle vest på museum, men det er dog ikke helt uden et lille stik i hjertet, at han nu udlåner den til RAGNAROCK.

”Vesten har stor affektionsværdi, og jeg skulle da også lige tænke mig om, inden jeg sagde ja til at låne den ud til museet. Jeg går ud fra, at det er et godt forsikret museum, da den betyder meget for mig, og jeg har haft den på ved alle mulige og umulige sammenhænge både herhjemme og i udlandet”, griner Thorbjørn, inden han afleverer vesten til kurator Rasmus Rosenørn.

https://museumragnarock.dk/

[Historie-online.dk, den 24. februar 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
1700-talsfestival på Gammel Estrup
OPFINDELSER – skabertrang og drømme
Da København blev wonderful