Menu
Forrige artikel

Besættelsestidens ofre i Odense

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4073

 

Folk i alle aldre løb i panik ned ad Klosterbakken. Heriblandt den 8-årige Bent og hans mor, der var taget ind til byen for at fejre befrielsen. Der var et inferno af skud fra rifler, maskinpistoler og maskingeværer, og indimellem hørtes eksplosioner fra håndgranater. Bent løb, alt hvad de små ben kunne klare, men i svinget ved elektricitetsværket faldt han pludselig. Hans mor prøvede at få ham op igen – men forgæves. Han var blevet ramt af et vildfarent projektil, og dagen efter afgik han ved døden.

Bent Emanuel Hansen blev skudt på befrielsesdagen den 5. maj 1945 og blev Odenses yngste offer under den tyske besættelse. Selv om ingen ved, hvem der affyrede projektilet, og det måske i virkeligheden ved et uheld kom fra en modstandsmands gevær, så var Bent i sidste ende et af besættelsestidens ofre.

Over 100 odenseanere mistede livet som følge af den tyske besættelse 1940-1945. Den første blev dræbt den 9. april 1940 af invaderende tyske tropper i Sønderjylland; den sidste bukkede under for sygdom på et lazaret i Sverige den 11. maj 1945 efter at have været igennem et lidelsesfuldt ophold i koncentrationslejren Neuengamme.

De odenseanske ofre kom fra alle dele af samfundet: Der var unge soldater, midaldrende kommunister, idealistiske modstandsfolk, jøder, fremtrædende forretningsfolk, politifolk, kriminelle, subsistensløse og tilfældige husmødre.

 Folk løber i panik ned ad Klosterbakken på befrielsesdagen den 5. maj 1945, efter at der er udbrudt voldsomme skyderier i byen. Det var her, den blot 8-årige Bent Emanuel Hansen blev ramt af et vildfarent projektil. Han døde dagen efter (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet)

I anledning af, at Odense som den første by i provinsen får 10 snublesten, åbner Historiens Hus en udstilling om besættelsestidens ofre. Samtidig præsenteres en ny hjemmeside www.besættelsestidensofre.dk og en nyudviklet web-app, som man kan benytte ude ved de enkelte snublesten og få viden om ofrene.

Vejen til at få snublestenene til Odense har været knudret, men nu sker det (den 8.8.2021) og det markeres blandt andet med denne udstilling.

Præsentationen finder sted fredag den 6. august 2021 kl. 14.00 i Historiens Hus, Klosterbakken 2, 5000 C.

I udstillingen fortælles historien i tekst og billeder, hvoraf flere fotos er blevet farvelagt ved hjælp af et billedbehandlingsprogram.

Besættelsestidens ofre kan ses i Historiens Hus foredragssal fra mandag den 9. august og frem til torsdag den 30. september. Der er gratis adgang.

En trækiste på det militære øvelsesterræn ved Seden Strand graves op efter befrielsen 1945. I trækisten var liget af en af de i alt 14 fynboer, som nazisterne havde dræbt under besættelsen og begravet i området (Fyens Stiftstidendes pressefotosamling, Stadsarkivet)

[Historie-online.dk, den 3. august 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Oplev ”Farlig Ungdom” – lyslevende ungdomskultur fra 50’erne
1960’ernes Danmark
Ringkøbing Museum åbner sæsonen