Menu
Forrige artikel

Drømmen om Kina

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4639

Kinesiske muligheder

Odense Bys Museer har gennem adskillige år samarbejdet med Kina på forskellig vis. Som ansvarshavende for kulturhistoriske skatte som H.C. Andersen og Carl Nielsen har Odense Bys Museer noget ganske særligt at præsentere for de kinesiske gæster. Så snart kineserne begyndte at rejse til Danmark, ville der være store muligheder her. Derfor har Odense Bys Museer siden 2012 været meget aktive med udstillinger og samarbejder rundt omkring i Kina – som netop skulle skabe forbindelsen mellem H.C. Andersen og Odense i den kinesiske bevidsthed. 

Det er netop samarbejdet med Kina, som har skabt grundbunden for særudstillingen ”Drømmen om Kina”, der vises på Møntergården frem til 17. februar 2019.

Historien om en særudstilling

At H.C. Andersen og hans eventyr er højt skattede i Kina er måske ikke en overraskelse for nogle, men at kineserne i stor grad rejser til Odense for at opleve Andersens hjemstavn, ville kunne overraske de fleste. Vi har ved Odense Bys Museer gennem adskillige år samarbejdet med Kina på forskellig vis og har vidst, at vi - som ansvarshavende for kulturhistoriske skatte som H.C. Andersen og Carl Nielsen - har noget ganske særligt at præsentere for vores kinesiske gæster. Så snart kineserne begyndte at rejse til Danmark, ville der være muligheder for os - de skulle "bare" være vidende om os. Derfor har Odense Bys Museer siden 2012 været aktive med udstillinger og samarbejder rundt omkring i Kina - som skulle skabe forbindelsen med H.C. Andersen og Odense i den kinesiske bevidsthed. Det er netop samarbejdet med Kina, som har skabt grobunden for den kommende særudstilling Drømmen om Kina på Møntergården.

Tre raske prinser højt fra Nord
I Shandong provinsen i det østlige Kina ligger havne- og turistbyen Qingdao. En mindre, kinesisk by med cirka 3 millioner indbyggere, som mest er kendt for det store bryghus af samme navn som byen samt byens mange skønne strande. Der er et lille stykke dansk historie tilknyttet Qingdao, og det er den historie, som skabte bånd til Odense og Odense Bys Museer. I 1930 sejlede Kronprins Frederik (9.) og arveprins Knud sammen med prins Axel og hans hustru prinsesse Margaretha på en lang rejse til Sydøstasien og Kina ombord på ØK-skibet "Fionia". Under besøget i Qingdao købte prins Axel og prinsesse Margaretha en grund i byen og fik efterfølgende opført en villa. Prinseparret besøgte dog aldrig villaen i Qingdao grundet krig og ufred, men historien om parret gjorde, at villaen blev kendt som "Prinsessehuset". Huset drives i dag som et lille museum, og Odense Bys Museer har hjulpet museet i Qingdao med at fortælle historien om de tre raske prinser højt fra Nord, ligesom museet også huser en udstilling om H.C. Andersen. Den sjove lille historie blev til et samarbejde, og lighederne mellem byerne Odense og Qingdao blev - ligesom de gode historier mellem Danmark og Kina flere og flere - og ideen til udstillingen Drømmen om Kina blev født.

Kulturmøder gennem 300 år
Drømmen om Kina vil vise, hvordan danskere på forskellig vis igennem århundreder har drømt om det store og fjerne land. Udstillingen vil give et indblik i de mangeartede forbindelser mellem de to nationer i tidens løb, og hvilken betydning disse forbindelser har haft for Danmark. Det sker gennem fortællinger om nogle af de personer, virksomheder, varer og netværk, der har formet kulturmødet gennem 300 år.

Inspiration fra Kina
Forbindelserne til Kina er mere end blot et kuriøst handelseventyr. Kinesisk kultur har påvirket og inspireret dansk kultur gennem århundreder, og længe før ordet globalisering blev opfundet, fandt kinesiske træk vej til formgivningen af alt fra haveanlæg til møbler og kunstgenstande. Senere så danskere med organisationstalent og vestlig teknologi store erhvervsmæssige muligheder i øst. Alt sammen har det bidraget til udviklingen af nutidens globaliserede verden, hvor handelsmæssige og kulturelle strømme går kloden rundt.

Tætte bånd
Udstillingen vil også beskrive nutidens drøm om Kina, hvor en lang række virksomheder flokkes om at komme ind på det lukrative kinesiske marked. Handel fylder naturligvis meget, men kultur spiller også en større og større rolle. Kinas kulturelle rodløshed - som følge af kulturrevolutionen - har åbnet for en enorm efterspørgsel på vestlige kulturtilbud, og her spiller H.C. Andersen igen en rolle; i forlystelsesparker, på udstillinger og ikke mindst som profil på danske småkager - ideen om "eventyr-Danmark" bliver brugt overalt. Fascinationen af Kina har dybe rødder - og båndet mellem vores to lande synes at blive stadigt tættere.

Historie-online.dk, den 4. juli 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kirkebøgerne i Nors og Tved sogne 1675-1815
Nye millioner til Heksemuseet
Særudstillingen "Min vestindiske arv i Vejle"