Menu
Forrige artikel

Fyrkat åbner særlig påskeudstilling

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4706

I påsken kan man blive klogere på, hvordan vikingerne fremstillede bronzegenstande

Efter en lang vinterpause er Vikingecenter Fyrkat klar til igen at åbne for publikum. 2018-sæsonen skydes i gang 29. marts, skærtorsdag, hvor cand.mag. og arkæolog Ken Ravn Hedegaard fortæller om vikingetidens bronzesmykker og viser bronzegenstande frem, mens han lejlighedsvist udøver sine evner som støber.

Det var en omfattende proces, når man i vikingetiden støbte for eksempel smykker i bronze. Først blev en model lavet af voks, knogler eller træ, og derefter lavede man en form af ler med udgangspunkt i modellen. Den skulle lufttørre og først derefter kunne selve smykket støbes. Til sidst blev smykket pudset og gjort pænt, som det skinnede smykke, det var. Alt sammen en tidskrævende proces, som i mange tilfælde har været en større investering for den enkelte vikingefamilie.

I påskedagene vil publikum på Vikingecenter Fyrkat få et indblik i både processen og have mulighed for at se rekonstruerede smykker fra vikingetiden på allertætteste hånd. Det sker, når cand.mag. og arkæolog Ken Ravn Hedegaard viser forskellige bronzegenstande frem i en særlig påskeudstilling.

Gravfund fra Fyrkat og Fjelsted

Blandt meget andet kan publikum se udvalgte kopier af lokale gravfund. Et af de mest spektakulære er et berømt dåseformet spænde, der i 1954 blev fundet i en usædvanlig og rig kvindegrav ved Fyrkat, den såkaldte vølvegrav. Publikum kan i påsken se hele processen med at genskabe det berømte spænde.

Derudover er der udstillet flere bronzekopier af fund gjort i 2016 ved Fjelsted nær Mariager. Der er tale om store, ovale skålspænder, som vikingekvinder bar i sæt af to på deres brystparti. Der har været lagt meget arbejde i disse ovale skålspænder, og de helt særlige pragteksemplarer har derfor været en enorm investering for en vikingefamilie. Og ifølge Ken Ravn Hedegaard tyder undersøgelser også på, at sådanne smykker ikke kun har været brugt ved særlige lejligheder, men rent faktisk har været båret i dagligdagen. Nogle af de fundne smykker, som ligger til grund for Ken Ravn Hedegaards bronzekopier, viser spor af op mod 40 års brugsslid.

Selvom der er tale om replika, så giver påskens udstillede bronzegenstande på Vikingecenter Fyrkat et solidt indblik i vikingetidens sociale normer, om dagliglivet og ikke mindst om datidens samfundsstruktur.

Levende udstilling med støbning undervejs

Udover de mange udstillede genstande vil Ken Ravn Hedegaard også gøre essen i smedjen på Vikingecenter Fyrkat klar, så der kan støbes metalgenstande. I løbet af påskedagene vil han sammen med Ingmar Hedegaard lave enkelte støbninger i lerforme – præcis som de gamle vikinger gjorde. Der vil desuden blive smeltet metal til legerings sammensætninger, som afspejler den kobberlegering, man foretrak i Vikingetiden, blandt andet en helt særlig form for messing.

Besøgende på Vikingecenter Fyrkat vil derfor få en fornemmelse af selve håndværket og et indblik i processen og det store arbejde, der lå bag produktionen af forskellige metalgenstande i vikingetiden.

Fyrkat Ken Ravn Hedegaard bronzestøberi. I påsken kan man på Vikingecenter Fyrkat se Ken Ravn Hedegaard arbejde med bronzegenstande – lige fra selve støbningen til det sidste detaljearbejde. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Udstillingen kan ses 29. marts til 2. april (Skærtorsdag til og med 2. påskedag). Alle dage kl. 10-16

Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro

Foto på forsiden: Fyrkat bronzekopier af vikingesmykker. På Vikingecenter Fyrkat kan publikum komme helt tæt på kopier af bronzesmykker, som er fremstillet efter de gamle vikingemetoder. I midten ses en bronzekopi af det berømte dåseformede spænde fra grav 4 ved Fyrkat, der blev fundet tilbage i 1954. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Historie-online.dk, den 13. marts 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kongeskibet Dannebrog
Ny udstilling om sko
Egypten - besat af livet