Menu
Forrige artikel

Kulturen med lukket adgang

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3300

 

Kulturen i en corona-tid med lukket adgang

Det står skidt til for kulturen herhjemme. Den er bag lås og slå, så det er umuligt at få de oplevelser, museerne byder på. Umuligt at tage børnebørnene med ind til de store fortællinger. Ondt gør det så sandelig også på de utallige mennesker, der bare venter på at tage de besøgende i hånden og fortællende vandre ind i fortidens universer. Alt imens kulturministeren med et skævt smil lader os forstå, at der skam er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, før det kan lade sig gøre. Mange ting.

Sådan er det ikke i Rom.

På et af de mange links om Rom kan man blandt andet læse følgende: ” Det er en af de mest enestående byer der findes og har en historie, som man ikke finder magen til andre steder. Den har så meget at se, at man ikke kan nå det hele på et enkelt besøg…”

Kulturinstitutionerne i Rom lader heller ikke publikum komme ind. Men så hører lighederne også op.

”Museo di Roma” har gjort det muligt at aflægge et virtuelt besøg. Det er set før – men her har man virkelig gjort sig umage, så den besøgende selv kan vandre rundt, vælge rum og zoome ind på de mange genstande.

Som nævnt er det ”Museo di Roma”, der står bag initiativet. Foreløbig har 8 forskellige museer arbejdet med modellen. Det drejer sig om:

Musei Capitolini (https://tourvirtuale.museicapitolini.org)

Museo dell’Arca Pacis (https://tourvirtuale.arapacis.it)

Mercato di Traiano – Museo dei Fori Imperiali (https://tourvirtuale.mercatiditraiano.it)

Museo delle Mura (https://tourvirtuale.museodellemuraroma.it)

Museo Napoleonico (https://tourvirtuale.museonapoleonico.it)

Centrale Montemartini (https://tourvirtuale.centralemontemartini.org)

Casino Nobile de Villa Torlonio (https://tourvirtuale.museivillatorlonia.it)

Villa Torlonia var Mussolinis “sommerresidens”. Derfor er der beskyttelsesrum under villaen. Den blev åbnet for publikum for få år siden.

Rom bliver man aldrig træt af – der dukker hele tiden noget nyt op. Det er en af grundene til, at savnet efter byen er så stort hos mange.

Så mens kulturminister Joy Mogensen nærmest har det som Christian den 2. i Johannes V Jensens vidunderlige roman ”Kongens fald” – sejlturen frem og tilbage over Lillebælt – hele natten. Ja så kan vi jo sidde hjemme og drømme søde drømme.

Rigtig god fornøjelse.

Erik Ingemann Sørensen

[Historie-online.dk, den 24. marts 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Underdanmarks tavse skæbner
Kød Flæsk og Paalæg
500 års københavnsk skohistorie