Menu
Forrige artikel

Nostalgi for de digitale generationer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3419

 

Værktøj eller legetøj? - Kulturmuseet Spinderihallerne i Vejle fortæller historien om computerens indtog i fritiden og arbejdstiden. I kan glæde jer til en udstilling fyldt med retro-konsoller, hulledamer, laserdisks og Vejles første computer (eller i hvert fald noget af den, ellers ville der ikke være plads til andet). Udstillingen åbner fredag d. 10/7 2020.

Der er langt fra Atari til Astralis. Og langt fra Dos til Dropbox. Men alligevel har mange af os oplevet det hele i vores levetid.

Særudstilling Datakraft sætter i perioden 10. juli 2020 til 22. februar 2021 fokus på den moderne teknologis påvirkning af nutidens mennesker.

Rasmus Skovgaard Jakobsen, museumsinspektør og en af folkene bag udstillingen, fortæller:

"Når vi historikere taler om 'nyere tid', er det normalt hele perioden fra Reformationen og frem, vi mener. Det har været rigtig spændende at dykke ned i et felt, der helt bogstaveligt er nyere tid, og se hvordan få års alderforskel markant ændrer, hvilke computere folk er vokset op med. Bare blandt mine kollegaer er der tydelig forskel på Amiga-generationen og Playstation-generationen. Det er en historisk periode, som få forskere har beskæftiget sig med, fordi det simplethen er for nyt. Men heldigvis har vi fået stor hjælp af private retrokonsol-samlere, Dansk Datahistorisk Forening, JDC's seniorklub og mange flere."

Konsol-nostalgi og eSportens internationale stjerner

Et hjørne af udstillingens spil og gaming-del er dedikeret til det danske eSportshold Astralis, der er blandt verdens bedste til Counter-Strike: Global Offensive. En af holdets centrale spillere, Nikolaj 'Dev1ce' Reedtz er fra Vejle, og museet udstiller en række af deres vundne trofæer og andre effekter.

Du kan også slå dig ned i retrogamer-loungen og banke dine forældre, venner eller børn i spil på Atari 2600, Commodore 64 eller Playstation 1.

Som optakt til udstillingen blev der på museets hjemmeside og Facebook indsamlet fortællinger om folks første møde med computerspil. Lasse på 37 år fortalte:

"Jeg spillede Osvald på min Commodore 64. Senere kopierede min fætter The Great Giana Sisters til mig og min lillesøster, så spillede vi stort set ikke andet. Hun var selvfølgelig altid player 2."

Det overvældende antal fortællinger, der kom ind, er en god indikator for, hvad publikum kan forvente sig af udstillingen: Nostalgiske tilbageblik og en forundring, over hvor hurtigt udviklingen er sket, der nok skal skabe snak på tværs af generationer.

Jydsk Data Center

Udstillingen fortæller også om Vejles første computer og firmaet Jydsk Data Center, der om nogen var med til at lægge grundlaget for det IT-iværksætteri, som Vejle i dag kan bryste sig af. JDC Data, som firmaet senere ændrede navn til, uddannede en række IT-medarbejdere, som startede andre virksomheder op, der igen var med til at skabe grobund for yderligere vækst i den vejlensiske IT-branche.

I løbet af 1970'erne og 1980'erne udviklede Vejle sig fra at være et industricentrum til i stedet at blive et begyndende regionalt centrum for IT-branchen, godt hjulpet på vej af kommunen, der investerede kraftigt i bredbånd, erhvervspleje og en lokal EDB-uddannelse.

Datakraft kan ses på Kulturmuseet Spinderihallerne fra fredag d. 10. juli 2020 til 22. februar 2021. Der er gratis adgang til museet.

[Historie-online.dk, den 7. juli 2020]
 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
"Den store" på Fyrkat
Fra Muld til Magt
Kameraet og os