Ny udstilling: Folk og Fabrikker Aalborg Historiske Museum portrætterer industribyen Aalborg
I mange år var Aalborg kendt som ”Byen med de rygende skorstene” – en blomstrende industriby, hvor over halvdelen af arbejdsskaren hver morgen fulgte fabriksfløjterne og myldrede ind til samlebånd og maskiner. Spritten, Eternitten og C.W. Obels Tobaksfabrik var nogle af de mest kendte, men der var hundredevis af store og små industrivirksomheder i Aalborg. Det er historien om dem, deres ansatte og den epoke i Aalborgs – og Danmarks – historie, der nu fortælles på Aalborg Historiske Museum.
De mange fabrikker og det store udvalg af varer ”Made in Aalborg” er den ene side af historien. Den anden del fortæller historien om dagligdagen på arbejdspladsen – om pausekultur, øgenavne og lange arbejdsdage, om forskelle i vilkårene for mænd og kvinder, faglærte og ufaglærte, om at arve et job og om at sælge øl fra toiletterne og drikke i arbejdstiden.
I 1960 var Aalborgs erhvervsliv kendetegnet af tung industri og store ufaglærte arbejdspladser, og Aalborgs arbejderbefolkning var generelt dårligt uddannet i forhold til resten af landet. I det øvrige Danmark er Aalborg især kendt for cement, tobak, akvavit og skibsbyggeri. Der var dog hundredvis af andre store og små fabrikker, der producerede alt fra klædesko og flødeis til gadekoste og fjernsynsapparater.
Mange tusinder mænd og kvinder bærer endnu Aalborgs industrihistorie i sig. De har stået ved borde, maskiner og samlebånd i Aalborgs fabrikker, befolket kantiner og marketenderier og er strømmet ud og ind ad fabriksportene, når fabriksfløjterne lød. Denne udstilling er en hilsen til dem, der kan huske industriens Aalborg. Men det er også en fortælling til de mange, der endnu ikke kender historien.
Nu er Aalborg er ikke længere ”Byen med de rygende skorstene”. Borte er de fleste af de store industriarbejdspladser, der engang var Aalborgs vartegn. De er enten bukket under for konkurrencen eller har flyttet produktionen udenlands – især til Asien. Selv om nye store industrivirksomheder er kommet til, så er det en kendsgerning, at der nu kun er 15 pct. af Aalborgs befolkning, der arbejder med håndværk og industri. Til gengæld er 60 pct. beskæftiget med administration og service.
Glade cigarillos-sorterere på C.W. Obels Tobaksfabrik på Badehusvej i Aalborg 1954.
Tid og sted:
Aalborg Historiske Museum
Algade 48
9000 Aalborg
Fra tirsdag 9. februar 2016
Udstillingen åbner kl. 14.30 – pressen er meget velkommen
Rundvisning i udstillingen:
Museumsinspektør Inger Bladt viser rundt i udstillingen og fortæller om arbejdspladser som Værftet, Syren, Tekstilen og Tobakken. Det er tirsdag 9. februar kl. 19.
Pris: 40 kr.