Menu
Forrige artikel

Så tager vi cyklerne frem

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1526

 

Der er cykler her, der og alle vegne i Odense. I anledning af at Tour de France kommer til Fyn, slår Historiens Hus dørene op til udstillingen ”Så tager vi cyklerne frem”, der handler om Odense som cykelby.

Byen har en stolt cykeltradition og ynder at markedsføre sig som Danmark Nationale Cykelby. Udstillingen ser på Odense gennem et cykelhjul i form af en række kulturhistoriske nedslag. Cyklen er en del af det moderne Odense, den har bundet byen sammen. Odenses første cykelsti blev anlagt i 1898 på Sdr. Boulevard, da nye cykler med kædetræk var begyndt af vinde frem på bekostning af de ikke særligt sikre ”væltepetere”. Siden dengang har Odense udviklet sig som en cykelvenlig by med anlæggelse af kilometervis af cykelstier.

Med nedslag i cyklens kulturhistorie bliver Odenses historie fortalt på en ny og anderledes måde. Et nedslag handler om kvindefrigørelse og cykler. Kvinder, der i 1890’erne og begyndelsen af 1900-tallet med lyst og ildhu kastede sig på cyklen, blev patroniseret og kritiseret af forstokkede medborgere, som ikke fandt det betimeligt, at kvinderne sad ”overskrævs” på en cykel. De fandt det upassende og ukvindeligt. Men nye kropsidealer og ønsket om frigørelse og ligestilling gav kvinderne lyst til at cykle og smide korsettet, som ikke var velegnet som cykeltøj.

Odense var i mange år også kendt for sine mange små og store ”cykelfabrikker” – hvoraf SCO-cykler nok er den mest kendte. Allerede fra midten 1910’erne producerede virksomheden lige mange dame- og herrecykler.

Også inden for cykelsporten har Odense udmærket sig. Da Thorvald Ellegaard fra Fangel som dreng fik en væltepeter, var cykelsporet til en stor sportskarriere lagt, og han endte som et af de største danske sportsnavne gennem tiderne. Han vandt ikke færre end seks verdensmesterskaber i sprint samt tre europamesterskaber og 24 danmarksmesterskaber. I 1890’erne slog Ellegaard sine folder på cykelbanen i Fruens Bøge. Ikke underligt, at byens nuværende cykelbane er opkaldt efter den odenseanske cykellegende. Godt 60 år senere var det idolet Palle Lykke, som begejstrede tusindvis af cykelfans i banecyklingens glansperiode i 1950’erne og 1960’erne, og i nyere tid har navne som Alex Rasmussen sat Odense på cykellandkortet

Disse og mange andre historier finder man på udstillingen ”Så tager vi cyklerne frem”, der er fortællingen om, hvor tæt vi har levet og stadig lever med vores cykler - noget vi måske selv har lidt svært ved at se, fordi cyklen er en så selvfølgelig del af vores liv. De fleste af os elsker vores cykel, og når den går i stykker eller punkterer eller, værst af alt, bliver stjålet, er det som at miste en kropsdel.

Udstillingen åbnes 21. juni og kan ses indtil den 29.9.2022

Mandag og tirsdag: kl. 12-16.

Onsdag: kl. 10-16.

Torsdag: kl. 13-18.

Historiens Hus og udstillingen holder lukket i uge 28 og 29.

[Historie-online.dk, den 20. juni 2022]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ud af kaos
Nationalmuseets Tysklands-udstilling
Ukendte konger i Vejle