Silkeborg Arkiv 100 år
I 100 år har Silkeborg Arkiv været Silkeborgs hukommelse. Et skatkammer med alle former for arkivalier, fotos, bøger, aviser, avisudklip m.m. Et studiecenter for Silkeborgs og Silkeborg-egnens historie. På 100 år er samlingerne vokset til et omfang, som ingen fra starten har kunnet forestille sig. Der er nu omkring 4,5 kilometer »papir« og 3,5 terabyte »data«.
Det hele begyndte i 1918 med, at bibliotekets leder, Peder Nielsen etablerede en lokalhistorisk samling, fordi »vi skulle kunne svare på spørgsmål om Silkeborg-egnens historie.« Dermed havde landets første lokale arkiv set dagens lys. En rigtig god idé, som siden blev taget op andre steder.
Officielt var navnet helt frem til 1992 »Lokalhistorisk Samling«, sådan som det langt op i tiden var kutyme for bibliotekstilknyttede »arkiver«. Allerede i 1924 ser vi dog samlingen omtalt som »lokalhistorisk arkiv«. I 1992 blev navnet ændret til »Lokalhistorisk Arkiv«, hvorefter det blev til det mere mundrette »Silkeborg Arkiv« i 2010. I 2006 havde arkivet fået ansvaret for de kommunale arkiver og var ikke alene et »lokalhistorisk«, men også et »offentligt arkiv« i Arkivlovens forstand.
I 1925 kunne Silkeborg fejre 25 års købstadsjubilæum. I den anledning arrangerede Peder Nielsen en stor lokalhistorisk udstilling i bibliotekets store sal. Han udtalte til Silkeborg Social-Demokrat, at det skete for »at interessere byens og egnens befolkning for lokalhistorie, men tillige for at komme i besiddelse af aktstykker, der … omhyggeligt vil blive opbevaret.« Interessen for udstillingen synes at have været meget stor. Efterfølgende fik Peder Nielsen lov til at beholde en stor del af de gamle fotografier og papirer, som interesserede silkeborgensere havde indleveret. Så han fik fuld valuta for pengene ved denne udstilling.
I forbindelse med jubilæet, som markeres på Arkivernes Dag 10. november, har vi med moderne VR-teknologi forsøgt at genskabe et udsnit af den udstilling, som Peder Nielsen fik lavet – som vi vedhæfter en lille smagsprøve her….. som er hentet fra en lille VR-”film”.
Derudover laver vi det, vi kalder ”100 ting” –et udvalg på 100 af de mest spektakulære, overraskende, spændende, gamle og nye ”arkivalier” i bred forstand i vores samlinger. Disse ”100 ting” bliver vist på storskærmen på læsesalen og på arkivets hjemmeside.
Endelig har vi i samarbejde med en række butikker i midtbyen lavet en ”byudstilling” med ældre fotos af de pågældende butikker. I tilknytning hertil laver vi endvidere en digital byvandring, som via vores web-app ”Historien på gaden” fører folk rundt i byen – bl.a. til de pågældende butikker.
Og så er der selvfølgelig bogen ”Det handler om Silkeborg – i tekst og billeder”, som præsenteres på dagen og derefter er til salg i byens boghandlere.
Historie-online.dk, den 5. november 2018