Sjældne øksefund i Frederikssund
To sjældne fund, hver med flere økser af hhv. flint og kobber, fortæller om udviklingen i overgangen fra stenalder til bronzealder for omtrent 4000 år siden. Økserne, der begge er kommet frem med hjælp fra frivillige, udstilles nu for første gang på Frederikssund Museum, Færgegården.
I 2019 blev to offerfund, begge fra bondestenalderens slutning, indleveret uafhængigt af hinanden til arkæologerne ved ROMU, som er museumsorganisationen bag Frederikssund Museum, Færgegården.
Det ene fund bestod af to flintøkser og en dolkplanke, som blev ofret i et lille mosehul mellem 2200 og 2000 f.Kr. på et sted tæt ved det, som i dag er Lyndby i Hornsherred.
Det andet fund bestod af fire økser af kobberlegering, der blev fundet ved Skibby. Også de blev ofret i slutningen af stenalderen ved overgangen til bronzealderen, ca. 1700 f.Kr.
To flintøkser og en dolkplanke blev ofret i et lille mosehul for mindst 4000 år siden tæt ved det, som i dag er Lyndby i Hornsherred. Sammen med et andet opsigtsvækkende fund af kobberøkser kan de opleves på Færgegården. Foto: Cille Krause /ROMU
Rummer fortællingen om rigdom
Det bemærkelsesværdige ved begge fund er, at det er såkaldte depotfund, hvor flere økser er ofret eller begravet samlet. Og dét er særligt, fordi det vidner om stor velstand hos den, som i sin tid gav afkald på økserne. Både kobberøkserne og flintøkserne har været værdifulde for deres ejere, og de er ikke blot havnet i jorden ved tilfældigheder. De er blevet ofret i de daværende moser som en bevidst handling, der afspejlede velstand og overskud.
Ofringen er sket i en brydningstid, i overgangen fra yngre bondestenalder til bronzealder, hvor nogle menneskers materielle overskud og forbindelser til det europæiske kontinent skabte en velstående overklasse. Og hvor der opstod nye måder at demonstrere sin velstand på. Det er dén fortælling, økserne gemmer på, og som udstillingen af dem kaster lys på.
Frivillige og professionelle i tæt samspil
Derudover kan økserne også fortælle en historie om samspillet mellem frivillige arkæologi-interesserede og museumsfolk, når det er bedst. Ved begge fund har ikke-professionelle haft en afgørende betydning for, at økserne kom museet i hænde og på den måde nåede frem til udstillingsmontren.
”Stenøkserne har i nogle år været hos en landmand og fandt vej til os gennem arrangementet ’Vis mig dit fund’ på Lejre Museum. Landmanden overdrog dem senere til museet. Kobberøkserne blev fundet ved en arkæologisk undersøgelse, hvor ROMUs arkæologer i tæt samspil med frivillige detektorførere finkæmmede et stort område lag for lag”, forklarer museumsinspektør og arkæolog Palle Ø. Sørensen.
Frivillige har dermed spillet en stor og vigtig rolle for, at de flere tusind år gamle økser nu kan bevares for eftertiden – og opleves på nært hold af alle, der lægger vejen forbi Færgegården og besøger udstillingen.
Det bliver der heldigvis gode muligheder for nu, og det glæder Færgegårdens museumsinspektør for formidling Line Jandoria Jørgensen:
”Ikke alene kan vi glæde os over igen at kunne invitere indenfor i udstillingen med udvidede åbningstider efter mange uger med nedlukning. Vi kan oven i købet samtidig udvide selve museumsoplevelsen med de meget fine øksefund. Det er skønt, at vi på den måde kan føje endnu en tråd til fortællingen om det liv, som gennem årtusinder har været levet her ved fjorden.”
Økserne kan opleves i ny spotudstilling på Frederikssund Museum, Færgegården, fra den 1. juli.
Museet har udvidet åbningstiderne, så der fremover er åbent alle ugens dage kl. 11-15, undtagen mandag.
[Historie-online.dk, den 23. juni 2020]