Udstilling om Københavns Vestegn
I en ny udstilling fortæller Kroppedal Museum et stykke overset danmarkshistorie fra Københavns Vestegn. Fra istidsjægernes nomadefærd for 15.000 år siden til Vestegnen som moderne og mangfoldigt forstadsland. Skabt i samarbejde med Vestegnens borgere, går udstillingens 99 genstande og historier på jagt efter den vestegnske identitet.
99xVSTGN er en udstilling med et klart koncept: 99 genstande i ét rum, der alle fortæller væsentlige historier om- og fra Vestegnen. Mange af genstandene relaterer sig til hverdagen og til hårdt arbejde, der har været en rød tråd gennem hele egnens historie. Der er både genstande fra museets og arkivernes samlinger, fra omegnens kirker og lokalhistoriske foreninger - og ikke mindst fra borgerne på Vestegnen.
Museumsinspektør Mette Tapdrup Mortensen fortæller: - ”Vestegnen står på mange måder lidt i skyggen af København. Det er forstadsland og bliver ofte fremstillet ret endimensionelt grænsende til det kedelige. Men vores udgangspunkt er netop hverdagshistorien. Om hvordan jernaldermennesker stortrivedes i området, hvordan bønderne forsynede hovedstaden med gode varer, hvordan bare marker blev forvandlet til forstæder, og hvordan 100 nationaliteter lever her sammen i dag. Alle disse historier fortæller ligeså gyldige og interessante danmarkshistorier som konger og dronninger, kold krig og kartoffelkure”.
Fra nomader til industri
99xVSTGN er en udstilling i et mix mellem fund, arkivalier, rariteter, klenodier og hverdagsgenstande med en særlig tilknytning til de mennesker, der har boet og levet deres liv på egnen: Fra flintredskabet, zinken, der går tilbage til de første mennesker på Vestegnen for ca. 13.000 f.kr til sampleren, der blev brugt til at indspille det legendariske hip hop-album ’Ingen slukker the stars’ fra Albertslund-trioen Suspekt. Fra det 1700 år gamle, imponerende hagekors-smykke, fiblen, der blev fundet i en ung piges grav i Høje-Taastrup til verdens første pølsebrødsmaskine, der blev opfundet af manden bag pølsebrødsvirksomheden ’Paaskebrød’, der fra slut 1960’erne til 2010 havde hjemme i Hersted Industripark. Og meget mere.
En uafsluttet fortælling
”Vi oplever en stor interesse for det lokale. Jo større verden føles for den enkelte, desto større bliver også trangen at føle sig forankret og placeret i den. Og her kan vi som Vestegnens museum tilbyde et rum for både fordybelse og forankring samtidig med, at vi fortæller den lokale historie som en del af en større sammenhæng”, fortæller Mette Tapdrup Mortensen.
Tallet 99 er centralt for udstillingen. Fordi det er uafsluttet og fortæller, at der stadig er masser af historier derude, der endnu ikke er fortalte. Udstillingen har bevidst fravalgt kronologi, særlige temaer og lange tekster til fordel for at lade genstandene være i centrum. På den måde får de besøgende selv mulighed for at vælge deres egen vej gennem historien.
99xVSTGN åbnede 1. april, 2017
www.kroppedal.dk
www.99xVstgn.dk
historie-online.dk, den 19. april 2017