Vikingeskibet ’Skjoldungen’ fragtes til Grønland
Skjoldungen langs Grønlands sydvestkyst
Skjoldungen fragtes til Grønland for sammen med den 8-mand store besætning, at gennemføre en forsøgssejlads, der skal kaste lys over afgørende spørgsmål om de skandinaver, der for tusind år siden bosatte sig i det fjerntliggende og isolerede land, som Erik den Røde døbte ’Grønland’.
Før ’Skjoldungen’, der er Vikingeskibsmuseets rekonstruktion af en 1000-årig fiskebåd, denne sommer kan stikke kølen i vandene langs Grønlands sydvestkyst, skal skibet ombord på et noget større skib for at blive fragtet over Atlanten. Fragten sker med et containerskib fra Royal Arctic Line, og rejsen begynder allerede nu på tirsdag den 17. maj, fra bådeværftet på Vikingeskibsmuseet, hvor den 11-meter lange båd bliver løftet op på en specialtransport for at blive kørt til Grønlandshavnen i Aalborg. Her skal vikingeskibet spændes fast i en specialkonstruktion - en såkaldt flat rack container - der skal ruste det til en rejse over Nordatlanten, som kan blive i høj sø.
Skjoldungen bliver fragtet til Nanortalik, og herfra tager togtet sin begyndelse 2. juli. Sejladsen er planlagt til at vare i seks uger og slutter i Nuuk i Vestgrønland i midten af august.
Om skibet
Skjoldungen er Vikingeskibsmuseets anden rekonstruktion af det arkæologiske skibsfund Skuldelev 6. En 11 meter lang rejse- og fiskebåd, oprindeligt bygget i Vestnorge omkring år 1030, og en bådtype som nordboerne langs den grønlandske sydvestkyst sandsynligvis har anvendt til lokal sejlads, såvel som til fangst og fiskeri.
Hele forsøgsrejsen kan følges på Vikingeskibsmuseet hjemmeside fra den 2. juli.