Menu
Forrige artikel

Ukraine i blåt og gult

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1056

 

I et helt år har Ukraines blå-gule flag fyldt i både nyhederne og på de sociale medier. Flaget vajer også fra flagstænger mange steder i Danmark. Det er nu ét år siden Ruslands angreb på Ukraine, og i den forbindelse dykker museumsinspektør og flagekspert Anton Pihl ned i historien bag Ukraines flag. Det sker i et foredrag den 1. marts kl. 17.00-18.30 på Mosede Fort, Danmark 1914-18.
 

 

Da 1. Verdenskrig brød ud i 1914, var Rusland et kejserrige, som blandt andet omfattede Ukraine, Finland og de baltiske lande, og landet grænsede op til kejserriget Tyskland. På dette tidspunkt eksisterede Polen slet ikke. 1. Verdenskrig gjorde det muligt for en række lande i Central- og Østeuropa at opnå selvstændighed, og det er derfor ikke forkert at sige, at Europakortet, som vi kender det i dag, i store træk er et resultat af 1. Verdenskrig.

Ukraine er Europas næststørste land og har altid været et grænseland mellem øst og vest. Siden Rusland i 2014 gik ind i Donbas-regionen og annekterede Krim, har der været krig mellem de to lande, som ellers deler meget historie, kultur, sprog og religion.

Hvis der før var tvivl om, hvor samlede ukrainerne var, og hvor stabil den ukrainske stat var, har vi efter Putins invasion den 24. februar sidste år set et overbevisende nationalt sammenhold og en kæmpe villighed til at forsvare Ukraines selvstændighed.

Det betydningsfulde blå og gule

Ukraines blå-gule nationalflag blev officielt indført i 1918 ved afslutningen på 1. Verdenskrig. Inspirationen hertil kommer fra et middelalderligt kongevåben, som havde en gylden løve på blå bund, og farverne guld og blåt levede videre i byen Lviv i det vestlige Ukraine. Mens Ukraine i 70 år hørte under Rusland og Sovjetunionen, var de blå-gule farver forbudt.

Derfor gør ukrainerne i den nuværende situation brug af symboler, der knytter dem til en del af deres fortid, hvor de var uafhængige. Et eksempel er de hindbærfarvede faner og kors, som bliver brugt af den ukrainske hær. De stammer fra kosakkerne på de ukrainske stepper, som var kendt for mod i kamp og stædig modvilje imod central styring.

I Ukraine har de nationale symboler som flag, farver, sange og mærker stor betydning, og symbolerne bliver også brugt uden for Ukraine for at vise sympati med nationens kamp for overlevelse. For symboler er vigtige i alle krige, og på den russiske side af krigen ser vi, at farver, flag og mærker også har betydning på slagmarken og i forsøget på at få russerne til at bakke op om krigen. Bl.a. er et af de stærke symboler i Rusland lige nu det meget omtalte hvide Z, som er malet på mange russiske kampvogne og lastbiler.

Vil du vide mere?
Hvis du vil vide mere om Ukraine og landets symboler, så kan du onsdag den 1. marts kl. 17.00-18.30 komme til foredrag på Mosede Fort. Her vil museumsinspektør og flagekspert Anton Pihl dykker ned i Ukraines spændende historie på jagt efter svaret på, hvad de mange farver, flag og symboler i Ukraine betyder. Det koster 50 kr. at deltage, og billetter købes på forhånd via mosedefort.dk eller på mail mosedefort@greve.dk.

Om Ukraines flag, statsvåben og historie

Ukraines flag er vandret delt af blåt over gult. Farverne stammer fra 1200-tallet, hvor Galicien-Volhynien, et kongerige i det vestlige Ukraine, anvendte et blåt våbenskjold med en oprejst, gylden løve. Siden 1848 har blåt og gult været set som Ukraines nationale farver. Mange udlægger flaget som et billede på det store lands gyldne kornmarker under en blå himmel.

Ukraines statsvåben forestiller en trefork magen til den, som blev brugt af den første kristne storfyrste af Kyiv, Volodimir den Store, som døde i 1015. Symbolet har dog rødder langt længere tilbage - til græske dynastier ved Sortehavet i oldtiden og nomadefyrster af tyrkisk oprindelse i middelalderen.

Ukraines historie som stat går mere end 1000 år tilbage, til vikingerne og de første ortodokse kristne i Kyiv. I århundreder har Ukraine været splittet mellem Øst og Vest. Efter 1. Verdenskrig blev et selvstændigt Ukraine kortvarigt til virkelighed. Ukraines uafhængighedserklæring i 1991 førte til Sovjetunionens opløsning. Intet har dog bidraget mere til skabelsen af en samlet ukrainsk nation end Ruslands angreb for et år siden, den 24. februar 2022.

Mosede Forts hjemmeside

[Historie-online.dk, den 22. februar 2023]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny museumschef
Holmegaard Outdoor
Foredrag om Margrethe I.