Vikingeskibsmuseets Venner
Torsdag 19. september kl. 19.30
Vester Egesborg
- en produktions- og togtsamlingsplads
Jens Ulriksen, forskningsleder, Ph.d. Museum Sydøstdanmark
Vester Egesborg er en specialiseret anløbsplads, der fra 6.-10. århundrede e.Kr. lå ved bredden af Dybsø Fjord på Sydsjælland. Pladsen er blandt de største og fundrigeste af slagsen, og den har bl.a. fungeret som samlingsplads og træningslejr for skibsmandskaber inden oversøiske togter. Meget tyder desuden på, at der har været en anledning til et lokalt eller regionalt strandmarked, når skibsmandskaberne er kommet hjem igen.
Torsdag 31. oktober kl. 19.30
Angelsakser og vikinger i England
Mads Ravn, forsknings- og Samlingschef, Ph.d. VejleMuseerne
Hvor kom angelsakserne og vikingerne fra? - Var der tale om massive folkevandringer eller blot mindre folkeskarer? – Hvor mange kom der? – Udryddede de briterne, der boede der i forvejen? – Hvorfor kom de? - Hvad betød den udviklede skibsteknologi for indvandringen? - De indfødte keltisk talende briter havde været underlagt romerne. Men romerriget kollapsede, og nye folkeslag ankom. - Hvorledes afspejlede kulturen, sproget, religionen, bygningerne, vejene og byerne sig i disse ændringstider? - Foredraget belyser dette i perioden ca. 400-1066.
Torsdag 14. november kl. 19.30
Vikingernes kampteknik
Jacob Nyborg Andreassen, museumsinspektør, Trelleborg og
Rolf Warming, cand. mag. Saxo Instituttet
Bliv klogere på vikingernes krigsførsel, når der bliver stillet skarpt på våben, taktikker og strategier. Med udgangspunkt i arkæologiske kilder, skriftlige vidnesbyrd og eksperimentalarkæologi, vil man i dette foredrag bl.a. kunne høre om våbnenes udvikling gennem vikingetiden, og hvilken betydning det havde for måden, man kæmpede på. Hør også om overordnede strategier, fæstninger og søslag, når vikingetidens kampteknik kommer under lup.
[Historie-online.dk, den 12. august 2019]