Menu
Forrige artikel

Vil du være med til at finde gravhøje?

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 587

 

I dag findes mange af de forhistoriske gravhøje ikke i de moderne kulturarvsdatabaser, fordi de for længst er pløjet væk og derfor ikke længere eksisterer i landskabet. Men da man i 1800-talllet lavede en kortlægning af Danmark, afmærkede man ofte gravhøje i landskabet på kort, som vi i dag kender som Original-1 kort.

Det er et stort arbejde at gennemgå kortene, og det er her, du kommer ind i billedet.

Arkæologisk IT ved Moesgaard Museum har nemlig sammen med Vejle Museerne fået støtte fra Kulturministeriets Forskningsudvalg til det spændende og store projekt, Glemte Gravhøje – Kunstig intelligens og gamle kort. Projektet vil gerne inddrage dig som borger og samtidig bruge state-of-the-art kunstig intelligens til at identificere glemte gravhøje på de gamle Original-1 kort.

De forskellige landmålere og korttegnere fra 1800-tallet havde hver deres ”signatur”, så der kræves en indledende identifikation af forskellige gravhøjssignaturer på kortene. Din hjælp er afgørende for at identificere de forskellige signaturer, som vil blive brugt til at træne den kunstige intelligens til at genkende gravhøjene på egen hånd.

Når den kunstige intelligens er tilstrækkelig trænet, vil den selv kunne finde flere gravhøje – og andre interessante ting - på kortene, som vil kunne bruges af arkæologer, slægtsforskere, metaldetektorførere og mange andre.

Hvad skal du gøre?

Har du en computer og lidt ekstra tid til overs i hverdagen? Så kan du hjælpe med at georeferere - det vil sige orientere - de gamle kort korrekt, og du kan i samme ombæring hjælpe med at gennemgå kortene og markere gravhøje og andre interessante elementer, som er blevet overset i moderne tid.

Arkæologisk IT har lavet en hjemmeside, hvor du kan læse mere om projektet, se de allerede georefererede Original-1 kort og få vejledning i, hvordan du kommer i gang. Det første, du skal gøre, er at oprette dig som bruger. Det gør du også på hjemmesiden.

Vil du vide mere om projektet, eller er du bare klar til at komme i gang med at hjælpe? Besøg hjemmesiden for at finde mere information om projektet og oprette dig som bruger, så kan du gå i gang!

Kom i gang med gravhøjene

[Historie-online.dk, den 19. juni 2024]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Rued Langgaard Museum i Ribe
Spot på legetøj
Nationalmuseets Tysklands-udstilling