Vinterferien 2020 på danske museer 2
VINTERFERIE PÅ MEDICINSK MUSEION
I uge 7 byder Medicinsk Museion indenfor til et tætpakket program med aktiviteter for hele familien. Besøg konservatorens værksted og kom med på omvisninger for både store og små.
Konservatorens værksted
Træd ind i konservatorens værksted. Tag kittel og hvide handsker på. Så, nu er du klar til at prøve konservatorens håndværk.
Museets sarte genstande skal renses med teknikker, der kræver snilde og koncentration. Konservatoren skal registrere dem, så de kan findes frem og bruges i en udstilling om 100 år. Til sidst skal de pakkes forsigtigt, så de bliver bevaret for eftertiden. Konservatorens arbejde er alsdigt og udfordrende, og den gode konservator har både godt håndelag og kreative ideer.
I workshoppen Konservatorens værksted kan hele familien undersøge museets unikke genstande og prøve kræfter med konservatorens arbejde.
Konservatorens værksted egner sig til børn fra 7 år og deres voksne.
Børneomvisning
Kom med på en børneomvisning, der kigger nærmere på krop, knogler og kranier. Hvordan ser kroppen ud under huden, hvorfor har mennesket knogler og hvordan ser et sygt hjerte egentlig ud? Gå med i lægens fodspor og få svar på mange flere spørgsmål om den fascinerende menneskekrop. Sammen går vi på opdagelse i museet. Det kan være lidt uhyggelig, men dybest set handler det bare om dig og mig.
Under omvisningen indsamler børnene klistermærke-”kropsdele” til deres egen samling af mennesket. Børneomvisningen egner sig bedst til børn 7-12 år og deres voksne.
Omvisning
Kig ind i kroppen, kom tæt på levende bakterier og hør om historiens vigtigste lægevidenskabelige opdagelser og teknologiske opfindelser. Få indblik i udviklingen af lægevidenskabens kropsopfattelser og sygdomsforståelser fra antikken til genetikken.
Omvisningen egner sig bedst til børn over 15 år og voksne.
Museet er åbent tirsdag-fredag 10-16, lørdag og søndag 12-16.
Vinterferieprogram alle dage:
Kl. 12.15-13: Børneomvisning
Kl. 13-15: Konservatorens værksted
Kl. 13: Omvisning på dansk
Kl. 14: Omvisning på engelsk
Vinterferie for hele familien på Danmarks Tekniske Museum
Robotter, elbiler, rumfart og gamle brandbiler – mulighederne er mange, når familien besøger Danmarks Tekniske Museum i vinterferien. Se den nyåbnede elbiludstilling og lad børnene slå sig løs i det kreative og sjove ferieværksted, hvor der er fuld gas på farver og robotter.
KUNST & TEKNIK – tegn og mal med robotter
Kan robotter være kreative? I vinterferiens værksted udforsker vi, hvordan man kan male og være kreativ med robotter bygget af krus, børster, batterier og elektromotorer. Og hvis du er nysgerrig på programmering, så kom og prøv at programmere en robot ved at tegne selv. De små OZObotter kan nemlig læse og genkende farver, og følger de stier og koder som du tegner til dem. I klippehjørnet slipper vi fantasien løs, hvor du kan lave dine egne farvestrålende og kreative masker inspireret af robotter.
Elbiler og rumfart
I museets nyeste udstilling ”ELBILER PÅ VEJ – og det har de været længe” kan du dykke ned i elbilens historie i Danmark med blandt andet den legendariske Ellert, Hope Whisper, som kørte galt under præsentationen i Forum, og den imponerende solcelle-hybridbil Toria Connector. Udstillingen tager også fat på nogle af de mange overvejelser, nye bilkøbere står overfor, når de skal vurdere om den næste bil skal være en elbil.
Er du mere til rumfart, så kan du gå på opdagelse i udstillingen RUMMET TUR-RETUR, hvor den Soyuz TMA - 18M rumkapsel, der sendte Andreas Mogensen ud i rummet, er omdrejningspunktet. Lær om fx rent vand i rummet, rumkapløbet i 1960’erne og raketvidenskab.
Bemandet redningsstation og åbne værksteder
Alle hverdage i vinterferien kan du besøge Zonens redningsstation, hvor museets frivillige åbner dørene og fortæller historier fra dengang de gamle redningskøretøjer kørte på vejene.
Tirsdag, torsdag og lørdag er en af museets guider klar til at fortælle dig om alt fra biler og TV-teknik til museets imponerende flysamling. Torsdag kan du også møde de frivillige, der står bag rekonstruktionen af flyet FF49, mens de arbejder i det åbne værksted. Lørdag eftermiddag er der som altid ekstra gang i museets modeljernbane, hvor arbejdet med at udvide banen går fremad, og du kan høre om stort og småt fra modelbyggerne.
Museets har åbent alle dage, også mandag, i vinterferien fra den 8. februar til og med den 16. februar fra kl. 10 til 17. Værkstedet holder åbent alle dage i vinterferien fra 10.30-15, og adgang til værkstedet koster 25 kr. Zonens Redningsstation er bemandet mandag til fredag fra kl. 10.30 til 15.
Se også www.tekniskmuseum.dk
To ugers vinterferie på Vendsyssel Historiske Museum
Da vinterferien afholdes i både uge 7 og 8 rundt omkring i landet, har Vendsyssel Historiske Museum taget konsekvensen og afholder nu ferieaktiviteter for børn og voksen i begge uger. Programmet er identisk for begge uger, så det er nemt at overskue, og der er aktiviteter fra tirsdag til fredag.
Der er noget for alle på programmet på museet disse uger. Den Gamle Købmandsbutik er åben, og der er kreativt værksted. Man kan prøve at købe med rationsmærker, og de hvordan arkæologerne tømmer en urne fra oldtiden, samt tage en tur med metaldetektor i museumshaven. Man kan komme med ind på museet sent om aftenen, og hører uhyggelige historier fra lokalområdet, og man kan se små figurer blive skåret med motorsav. Der er gamle lege i haven, og man kan se hvor de dygtige konservatorer bevarer et maleri.
Tirsdag-fredag kl. 11.00-15.00: Den Gamle Købmandsbutik ”Holger Jensen’s Eftf.” er åben. Kom forbi og gør en god handel og få en god snak med købmanden. Der kan bl.a. købes slik, ost og de legendariske Hartmann-spegepølser.
Tirsdag – fredag kl. 11.00-15.30: Kreativt værksted i den gamle præstegård i museumshaven med bl.a. gækkebreve, fastelavnsris og masker, uro af pil og perler, filt, voks, broderi, frottering, m.m. Torsdag bliver der fortalt historier om genstande fra museets samling i det kreative værksted.
Tirsdag kl. 11.30-12.00: Sådan handlede man under besættelsen. I købmandsbutikken fortælles om rationering og erstatningsvarer og man kan prøve at se, hvad man kan får for sine rationeringsmærker (kan købes under disken i billetsalget).
Tirsdag kl. 13.00-15.30: Hvad gemmer urnen på? Museets arkæologer tømmer en af oldtidens urner, der er fundet ved en af udgravningerne i Vendsyssel. Hvilke skatte gemmer den mon på?
Onsdag kl. 13.00-15.00: Prøv at gå med metaldetektor i museumshaven. Der er garanti for at finde noget!
Onsdag kl. 19.15 og 20.15: Nat på Museet. Gennem tiden har mange har fortalt, at der kommer mærkelige lyde fra Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring, når mørket falder på, men ingen har nogensinde turde se efter.
Torsdag: Små træfigurer saves med motorsav. Oplev det flotte præcisionshåndværk, når det smukke små figurer saves ud og få en snak med Kent Holm Jensen fra Olmholm Woodcarving om processen.
Fredag kl. 13.00-15.30: Gamle lege i museumshaven. Hvis vejret tillader det, er der elastikhop, sjippetov, stylter, hinkesten, tøndebånd, og snorleg – ligesom for 125 år siden, hvor der var skolegård i museumshaven.
Fredag kl. 13.00-15.30: Sådan konserveres et maleri. Bevaringscenter Nord kommer forbi museet og malerikonservatoren arbejder med et maleri, der skal indgå i den kommende besættelsesudstilling. Se og hør om, hvordan det foregår.
Stærke aktiviteter i vinterferien på Det Grønne Museum
Få sved på panden i vinterferien, når Det Grønne Museum inviterer dig til at afprøve dine hestekræfter med aktiviteter for alle – inspireret af museets mange maskiner.
Kom på Det Grønne Museum i vinterferien og bliv klog på trækkraft, fysikkens love og dine egne evner til at skubbe, trække og hive. Vi har nemlig ladet os inspirere af alle de store, stærke maskiner, du kan se i vores Besøgsmagasin og har fyldt Historisk Værksted med aktiviteter og udstillinger for folk i alle aldre. Og så får gæster et gratis årskort med entréen.
Kræfter eller opfindsomhed?
Kan du løfte 75 kilo én meter lodret op på ét sekund? Ja, så har du én hestekraft. Men dem kan man hurtigt løbe tør for, og derfor har de mange skov- og landarbejdere brugt opfindsomheden til at få endnu flere hestekræfter, når de skulle løfte de tunge ting. Prøv selv opfindsomheden af og løft kæmpestore sten og meterlange kævler med den store skovvippe, løftepinde og skovkran. Er du mon stærkere end en hest?
Armkræfterne tester du med vægte og lodder i metermål – det er en kamp mod tyngdekraften. Når udfordringerne er klaret, er det tid til en kop velfortjent varm kakao fra skovkomfuret ved skovskurvognen, hvor det oser af skovarbejderstemning. Gå en tur i pop-up udstillingen og bliv klogere på krafthammel, hesteskåner, kraftmål, skovvippen og ”Opfindelsernes bog”.
Du kan også se, hvem der kan samle og dekorere den flotteste traktor. Inspirationen kan du hente i det nytænkte og dobbelt så store besøgsmagasin, hvor guiderne tager i mod dig og øser ud af deres viden om landbrugs- og skovmaskiner, jagt- og naturgenstande, traktorer og trækkraft og vogne og kareter.
Traktorværkstedet har åbent alle hverdage i ferien, hvor de frivillige er ved at totalrenovere en Willy Jeep. Her er der altid tid til en snak og en god fortælling, og er vejret godt køres de gamle maskiner frem på gårdspladsen – gå efter lyden.
Vi har åbent hver dag i vinterferien fra kl. 10 – 16. Aktiviteterne er åbne fra kl. 11 – 15:30. Alle aktiviteter er gratis bortset fra samletraktoren, der koster 10 kr.
Lørdag den 15. februar og søndag den 16. februar – begge dage kl. 11:00-15:00 er der fortællinger om fastelavn og fremstilling af fastekringler i Madens Hus.
Prøv Escape Room i vinterferien på Mosede Fort
Saml familien eller en gruppe venner og prøv det litterære Escape Room i kasematterne på Mosede Fort. I skal samarbejde om at løse gåder for at komme ud af det mystiske rum igen.
I vinterferien kan børnefamilier gå på opdagelse i de stemningsfulde rum i kasematterne på Mosede Fort. Et af rummene er blevet indrettet som Escape Room bygget op omkring forfatteren Jan Kjærs historie "Englejægeren #0", som foregår i Greve – blandt andet på Mosede Fort. Når døren er lukket bag jer, så gælder det om at samarbejde om at løse gåder og hemmelige koder for at komme ud igen. Det tager mindst 40 minutter at løse gåderne og høre historien om safirer, en talisman og den mystisk skikkelse med overnaturlige evner.
Det litterære Escape Room er udviklet af elever fra Mosedeskolen i samarbejde med Greve Bibliotek.
Rundvisning hver dag
På alle åbningsdage kan både børn og voksne gå med på de populære rundvisninger kl. 12 på Mosede Fort. Museets dygtige formidlere tager jer med tilbage til perioden 1914-1918 og fortæller om den skelsættende periode i verdenshistorien. Der er et begrænset antal pladser, så rundvisningerne fungerer efter først-til-mølle-princippet. Man skal bare dukke op ved museets indgang efter at have købt billet til museet.
Hvis du vil sikre dig en plads i Escape Room
For ikke at gå forgæves til det spændende Escape Room, så er det muligt at booke plads på forhånd. Escape Room er lavet til grupper på op til 6 personer fra 12 år og opefter. Det er gratis at prøve, når der er indløst billet til museet. Se mere om priser og book tid på www.mosedefort.dk.
Museet på Mosede Fort har åbent i uge 7-8 tirsdag-fredag kl. 11-15, lørdag - søndag kl. 11-16. Det er muligt at prøve Escape Room i perioden 11/2 – 23/2.
[Historie-online.dk, den 5. februar 2020]