Vinterferien i Hjørring
Med vinterferiens uge 7 og 8 er der rig mulighed for at kigge forbi Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring og få en god og hyggelig oplevelse sammen med familien. Alle hverdagene bortset fra mandag, hvor museet holder lukket, vil det summe af liv på museet i Hjørring.
I løbet af begge uger kan man hilse på købmændene i den hyggelige museumsbutik. Her kan der købes slik og sukkerkringler, og man kan få en god snak med købmændene. Er man til de indendørs, kreative sysler, kan man tirsdag og onsdag i begge uger dekorere sin egen æske eller lave en fastelavnsmaske eller et fastelavnsris. Om tirsdagen i uge 8 kan man også fra 11.00-15.00 lære at hækle og se eksempler på, hvad man kan lave af forskellige, hæklede ting. Tirsdag i uge 7 fra 13-15 kan man opleve arkæologen i arbejde, når han udgraver keramik fra en ældre romersk jernaldergravplads ved Brønderslev. De gravgaver, som kom med i gravene, er taget op af jorden i gipspræparat, så de kan udgraves kontrolleret på museet.
Om onsdagen i begge uger kan man komme med på en rundvisning for børn i alderen 5-12 år. Man kan høre om, hvordan det var at være barn på oldeforældrenes tid. Hvad legede man med dengang, og hvordan oplevede de 2. Verdenskrig?
Udenfor er der torsdag kl. 13-15 mulighed for at søge med detektor i museumshaven og søge efter ting i jorden. Der er en lille ting til finderen…
Hvis vejret er til det, kan man hele ugen lege gamle lege i museumshaven: Der er både stylter, tøndebånd og sjippetov – og rig lejlighed til at lege fangeleg i området, hvor der tidligere var skolegård.
Foruden alle disse aktiviteter er der også mulighed for at gå på fotojagt i museets udstillinger. For de små i alderen 4-9 år kan man blive udstyret med et polaroid-kamera og en bingoplade og derefter gå på jagt efter spændende ting i udstillingerne. Børn skal på sporet af ting, som fortæller om barndommen i gamle dage: Havde jernalderens børn mon legetøj? Og hvad legede man med under besættelsen af Danmark fra 1940-1945? Når bingopladen er fuld, venter der en lille præmie i museumsbutikken.
For de større børn og unge er der også en foto/fortællekonkurrence: Tag et foto af den ting på museet, som er din favoritting. Skriv derefter fem linjer om, hvorfor du har valgt denne ting. Bedste besvarelse/foto får en thorshammer i sølv med lædersnor, som kan bruges af både drenge og piger.
Når man er færdig med aktiviteterne, kan man alle dage nyde en kop kaffe og et stykke kage i museets café. Fredag tændes vaffeljernet og der serveres lækre, hjemmelavede vafler til en billig pris.
I Hirtshals præsenteres årets bjesk 2022 på Hirtshals Museum tirsdag den 15. februar kl. 19-20.30. Årets bjesk er brygget af personalet på Hirtshals Museum og tilsmagt af flere af de frivillige medarbejdere. I løbet af aftenen kan man også smage på en af Signe Hansens originale opskrifter, nemlig ”Lokalbjesken”, som laves på museet indtil udgangen af juni 2022. Denne aften vil der også blive fortalt om, hvorfor bjesken spiller en så central rolle i Hirtshals, hvilke klitplanter, der anvendes til brygningen osv. Som altid kan man få blandet sin egen bjesk, hvis man medbringer sin egen smagsneutral snaps.
Se det fulde program på museets hjemmeside: www.vhm.dk
[Historie-online.dk, den 9. februar 2022]