Vores Nordjylland
De kulturhistoriske museer i Kulturarv Nord er i fuld gang med at finde nordjyske borgere, der sammen skaber en fotoudstilling om nordjysk identitet.
Hvad vil det sige at være nordjysk?
Netop det spørgsmål forsøger 9 nordjyske museer at få svar på i projektet ”Vores Nordjylland”. Her inviteres 63 nordjyske borgere til at skabe en fotoudstilling, der skal give en bud på hvad de tænker som særligt nordjysk.
Er man født til at blive nordjyde?
Én af deltagerne er Lena Yevmenchyk Pedersen, Sebbersund, der har boet i Nordjylland siden 2005. Lena fortæller, at projektet giver hende en god mulighed for at reflektere over hendes nordjyske identitet:
- Jeg har længe tænkt over hvad det vil sige at være nordjyde, og om det er noget man er født med eller kan blive. Min mand siger ofte til mig, at jeg er ved at blive en rigtig nordjyde, og det er egentlig sjovt at tænke på. Er jeg en nordjyde eller er jeg ved at blive det? Hvor længe skal man bo i Nordjylland for at kunne kalde sig en nordjyde?
Lena og de øvrige deltagere skal indtil maj gå og tænke over deres nordjyske identitet og hvordan det kan indrammes i et foto. Efterfølgende skal de ud og tage deres foto, sammen med en museumsmedarbejder.
Deltagernes fotos og refleksioner præsenteres i en vandrefotoudstilling, der har premiere på Kulturmødet Mors den 20. august 2020. Projektet er støttet af Region Nordjyllands Kulturpuljen 2019 med 250.000 kr.
Billedet på forsiden: Lena Yevmenchyk Pedersen flyttede fra Ukraine til Danmark i 1997, og har boet i Nordjylland i 15 år. For Lena giver projektet ”Vores Nordjylland” en god mulighed for at reflektere over sin nordjyske identitet: ”Jeg tror, jeg efterhånden har tilegnet mig en nordjysk identitet, selvom jeg ikke er født nordjyde”. Foto: Lena Yevmenchyk Pedersen.
[Historie-online.dk, den 10. marts 2020]