Den Gamle Jul og Julemanden
Den Gamle Jul og Julemanden
Den ældste danske julemand er "Den gamle Jul" i Peters Jul. Et par årtier efter optræder den første figur som kaldes "Julemanden" i Louis Moes "Julemandens Bog"
Nicolaos kommer som "Santa Claus" tilbage til Europa i slutningen af 1800-tallet. På den tid var det i Danmark nissen, der bragte gaver ud i den nye tyskinspirerede
juletræsjul, som borgerskabet havde optaget. Men han bliver efterhånden udkonkurreret af Santa Claus, eller Julemanden, sådan som vi kommer til at kalde ham.
Den første "julemand" der optræder i Danmark er "Den Gamle Jul" der i "Peters Jul" fra 1866 "med store kanestøvler på går igennem byen. "Den Gamle Jul" er imidlertid ikke en egentlig julemand, idet han ikke medbringer gaver.
Han er inspireret af den tyske julefigur Herr Winter, en personifikation af Vinteren og Julen. Han kommer med Juletræet, men altså uden gaver. Den Gamle Jul i "Peters Jul" har et lille lys i hatten, han går rundt i byen og lytter ved dørene. De steder, hvor børnene er frække går han forbi. Men de steder, hvor de er artige går han ind, tager lyset ned af hatten og tænder juletræet med det. Og her breder den rigtige julestemning sig.
Efterhånden bliver Julemanden dog også gaveudbringer. I 1898 udgiver Louis Moe "Julemandens Bog", hvori børnene kan læse den første danske version af historien om, at Julemanden hele året sidder langt mod nord og maler legetøj indtil
det bliver jul. Ved juletid begiver han sig af sted for at aflevere sagerne. På vejen giver han sig dog tid til at fælde juletræet, som han også tager med, i øvrigt bestået af Nissen og Juleenglen.