Menu
Forrige artikel

Kalendere

Kategori: Temaer
Visninger: 27583

Julekalendere og Kalenderlys

Kalendere med "nedtælling" til julen er ikke voldsomt  gamle. De første "papkalendere" i Danmark kendes fra 1920´erne og 1930´erne, og tryktes efter tyske/engelsk forbillede.

Lys under besættelsen
Kalenderlyset er en af de nye juletraditioner, der er blevet udbredt efter Anden Verdenskrig. Der er dog mange vidnesbyrd om, at der tidligere eksisterede forskellige, mere "folkelige" former for kalenderlys, af den hjemmelavede slags. Man kunne jo selv meget let tegne streger på et almindeligt lys.
De første fabriks-kalenderlys kunne man købe allerede under besættelsen, da fabrikken Asp Holmblad begyndte at fremstille disse fra 1942.

Danmarks Radios TV-kalendere
I 1962 blev den første u-landskalender produceret af Danmarks Radio i 1962. Overskuddet fra kalendersalget går som bekendt til at hjælpe børn i den tredje verden. Ideen kom fra Sverige, hvor man allerede i 1950 havde haft "adventskalender" i radioen. her gik overskuddet dog til at forsyne ældre, ensome og syge med radio/TV-apparater.
U-landskalenderen rummer på en måde både aspekter af ældre og nyere tids juletradition. Helt tilbage til middelalderen har man kendt ønsket om særlig velgørenhed over for svage eller trængende i julen. I bondesamfundet gav dem, der kunne undvære, hyppigt madvarer til dårligt stillede - og fra 1800-årenes borgerlige jul kender vi jo "den fattige Rasmus", der bliver inviteret i "Peters Jul", og bl.a. får lidt aflagt tøj med sig hjem, som eksempel på "julegodgørenheden". Også julemærkerne til at sætte på kort og breve udtrykker ønsket om godgørenhed.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Flag
Advent
Ris á lámande