Æbelholt Kloster
År 1176 sagde biskop Absalon, at Vilhelm og klosterbrødrene burde forlade Eskildsø og rejse til Æbelholt, hvor Absalon ejede store jordområder. Her tog Vilhelm og hans 25 kannikker fat på at opføre først en trækirke og siden det, der blev Nordens største Augustinerkloster.
Når man i dag kommer til Æbelholt, er det svært at forestille sig, at det engang var stedet for dette store kloster.
Rekonstruktion af det færdige kloster med klosterhaver
Det er svært at forestille sig, når man går rundt i området. Men Nationalmuseets udgravninger mellem 1935 og 1952 bragte mangt og meget frem i dagens lys. Herunder 350 middelaldergrave, der kunne give en masse oplysninger blandt andet om levealder og sygdomme.
Ruinerne som de ser ud i dag. Ikke meget er tilbage af det oprindelige kloster.
I lex.dk hedder det:
”Det centrale anlæg har bestået af en treskibet korskirke, som sammen med tre fløje omgav den korsgangsindrammede fratergård. Syd for østfløjen fandtes et apsisforsynet kapel, hvortil der var knyttet en bindingsværksbygning, måske et hospital. Hertil kommer flere bygninger, bl.a. én gennemløbet af en gravet kanal mod øst, hvis funktion ikke helt er klarlagt. Stedet var takket være Sankt Vilhelms hellighed et søgt pilgrimsmål i middelalderen.”
Ved reformationen i 1536 ophørte dets funktion. Nogle år senere blev det Christoffer Trundsen, der fik det med den klausul, at han skulle tage sig af de sidste augustinerbrødre.
Omkring 30 år efter reformationen var nedrivningen af dette store kloster slut, og græsset voksede hen over fordums pragt.
I dag ligger der et fint lille museum, der formidler historien, et er absolut et besøg værd.
Erik Ingemann Sørensen
[Historie-online.dk, den 14. august 2024]