November i Rom
Også her i Rom er november en lidt trist måned med regn og lave temperaturer. Men det lader aktiviteterne sig nu ikke præge af. På turister kan det virke, som om man er ved at pakke Rom ind. Det er til dels rigtigt. Årsagen er den, at man gør klar til jubelåret: ”Annus Sanctus”. Så er der så sandelig mulighed for syndsforladelse. Som det hed sig på min lille stamcafé: ” Penso che ci saranno molti politici che ne avranno bisogno” – ”Jeg tror, der er mange politikere, der vil have behov for dette” – altså gå gennem de hellige kirkedøre og få syndsforladelse. Og så jubler arkæologerne over nye radarafsløringer.
Erik Ingemann Sørensen
Ved Fædrelandets Alter ses det tydeligt, at november i Rom er som november i Danmark. Næsten.
Flere har spurgt, om man kan tage til Rom i 2025 med al den ståhej, der vil præge byen i anledning af jubelåret, der kommer med 25 års mellemrum. Dog er der blevet hyppigere end før. Det kan man da sagtens – og det vil være en oplevelse, som man ellers ikke ville få. Men.
Man skal være klar over, at italienerne drejer på prisskruen, nu lejligheden byder sig. Airbnb og hoteller koster mere end ellers. Det får mig til at mindes journalisten C St A Billes vidunderligt værk: ”Erindringer fra Rejser i Italien” udgivet i 1878. I bind to skriver han: ”I de egentlige Fremmedkvarterer er saa at sige hvert Hus indrettet paa at huse Rejsende, og der er mange romerske Familier, som ikke have noget andet Erhverv end det at leje Værelser ud i de sex eller syv Maaneder af Aaret, hvor den fremmede Trækfugleskare føjer sine mange Tusinder til Byens faste Befolkning. Huslejen er stegen stærkt, siden Rom blev Italiens Hovedstad…”
Jo – der er et særligt italiensk gen, når det drejer sig om pengesager. Og så har folkene bag Airbnb i den grad givet anledning til opstandelse og regulær vrede. De vil i 2025 åbne Colosseum om aftenen, så dyrt betalende turister i kandelabernes flakkende lys til maj kan lege romerske gladiatorer med alt, hvad dertil hører. Kulturborgmesteren i Rom, Massimiliano Smeriglio, har meddelt, at Airbnb skal droppe dette arrangement, men lade pengene blive til bevarelsen af arenaen. Præsidenten for Roms Kulturkommission, Erica Battaglia, har markant understreget, at et UNESCO verdensarv bygningsværk ikke skal anvendes til den slags tosserier. Det vil være en direkte hån mod de tusindvis af mennesker, der blev ofret dette sted og blev kristne martyrer.
Det imødeses med spænding, hvad der nu vil ske.
Til gengæld kan arkæologerne juble.
Oldtidsby får nyt udseende
Lidt uden for Rom ligger en tidlig bybebyggelse: ”Falerii Nuovi”. Grundige studier af de forskellige jordlag har afsløret, at byen har eksisteret i perioden 241 f.Kr. til tidlig middelalder ca. 700 e.Kr.
Indgangsporten til Falerii Nuovi. Til højre ses et fæstningstårn – Buen afslører tydeligt den romanske stil, hvor de store blokke presser hinanden på plads. Foto: HPN.
Så fandt man ud af at bruge en såkaldt jordradar. Den fungerer egentlig på samme måde som en almindelig rader. Når dens stråler rammer noget under jordoverfladen, sendes de tilbage. Herved får arkæologerne et ganske præcist billede af, hvilke strukturer der findes.
Trukket af den lille traktor afsøger radaren, der sidder under påhængsvognen, de områder, der afsøges minutiøst – meter efter meter. Foto: HPN.
Her ses tydeligt, hvad jordradaren kunne afsløre. Bystrukturen kommer frem, så man ved nærmere studier kan forstørre, identificere og ikke mindst tyde. Foto: HPN
I Italien kan man næsten ikke undgå at støde på arkæologiske fund, når der arbejdes. Det har ofte resulteret i store forsinkelser med udvidelsen af den romerske metro. Igen og igen dukker der nyt op, hvorefter arbejdet står stille. Men sådan er vilkårene. Og italienerne er stolte over deres fortid. Det skal man ikke tage fejl af.
Natale nærmer sig
På vej ind i december er man i færd med at klargøre julekrybberne i kirkerne. Det gøres der umådelig meget ud af. I nogle kirker bygges der utroligt flotte scenarier op – og de er oftest meget store og markante. Men det kunne måske være en idé at se en fremstilling skabt som billede. Den findes i Santa Maria del Popolo ved Piazza del Popolo. (Kirken er under renovering, men der er fra tid til anden åbent for publikum.). Her kan man se Maria, Josef og barnet malet af Bernardino (1454 – 1513). Man mener, at maleriet er udført ca. 1490.
Det er 1. juledag. Jomfru Maria, Josef og Jesusbarnet er uden for stalden, hvor kun et æsel og en ko kigger frem. Man må tilstå, at den nyfødte har fået sul på kroppen i løbet af natten. I øverste venstre side ses hyrderne med deres flok. Hyrdehunden ligger ved sin herre. Bag dem ses nogle personer komme ridende. Det kunne være de tre vise mænd med deres gaver. Øverst ses en engel svæve. Muligvis den engel, der skulle vise vej. Man kan så spekulere på, om hunden ved træet har set englen og er begynd at give lyd.
Men det er naturligvis en personlig tolkning.
Tornerò a dicembre da questa meravigliosa citta – Jeg vil vende tilbage til december med nyt fra denne skønne by.
Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom" her
[Historie-online.dk, den 27. november 2024]