Menu
Forrige artikel

Nyt fra Imperium Romanum

Kategori: Artikler
Visninger: 5926

 

Søndag den 5. var en herlig dag i Rom. Her havde man besluttet, at museerne skulle have gratis adgang denne dag. Det var der mange, der benyttede sig af. Kulturlivet har en fornem plads i den romerske befolkning. Tænk hvis man i Danmark kunne være lige så storsindet.

Denne gang er der nyt fra den arkæologiske verden – fra Herculaneum – og så er der også en flyvetur hen over Rom – år 360 e. Kr. Og så slutter vi for enden af Via Appia. Ved en julekrybbe. Med det manglende barn.

Der kommer ganske ofte nyt fra de store udgravninger i Pompeji. Men der er stadig over 20 hektar, der endnu ligger gemt og venter på at se dagens lys.

Kig ud over Pompeji sidst på dagen

Der er imidlertid kommet nyt fra den anden by, der blev ramt, da Vesuv gik i udbrud i år 79: Herculaneum. Den ligger tættere på Vesuv, men også tættere på havet. I 1980’erne og 90’erne fandt man tæt ind mod bymuren, der vender ud mod Napolibugten godt 300 skeletter. Næsten nede ved den daværende kystlinje er det måske et signal om, at de har ventet på at blive reddet af skibe, der var på vej ind.

Frosset i dødsøjeblikket er det både uhyggelige og gribende scenarier, man ser for sig. Deres endeligt har været frygteligt. Skelettet af en mand, der blev fundet i oktober 2021 – i øvrigt det første i næsten 25 år – blev grundigt undersøgt. Herefter kunne arkæologen Domenico Camardo fremlægge en række betragtninger over, hvad der skete med ofrene, da Vesuv gik i udbrud, og udløste en såkaldt ”pyroclastic flow”. Det er den masse bestående af gasser og vulkansk materiale, der flyder ned fra vulkanen. Den kan bevæge sig med flere hundrede kilometers fart i timen. Det hænger blandt andet sammen med, at gasserne også befinder sig under massen og på den måde får den til at glide hurtigere. Varmen, der følger med, kan nå op til 4 – 500 grader. I visse tilfælde også højere.

 

Man har forsøgt at lave en animation af det, der skete i år 79. Den kan ses her: https://www.youtube.com/watch?v=pRFROpxF7Zg&t=15s

Domenico Camardo fortæller, at man har kunnet konstatere, at både blodet og hjernen hos ofrene begyndte at koge. Det var de samme resultater, man fandt i Hiroshima, efter atombombens sprængning.

Skeletter af et barn og en voksen fundet i Herculaneum. De er væsentligt bedre bevaret end fundene fra Pompeji. Det hænger sammen med, at byen blev ramt af hele seks bølger af vulkansk mudder, der kapslede byen ind under 20 meters dække.

3D skaber nye oplevelsesmuligheder

Der arbejdes rundt om med mange forskellige virtualiseringsprojekter. Der er tale om meget svingende kvalitet i disse. Men flere museer kobler sig på for at vække interessen hos de generationer, hvor billederne har indtaget og indtager en central rolle for indlæring og forståelse.

Et af de interessante forsøg er denne flyvetur hen over Rom i år 360. Man har jo kunnet besøge den store model af byen, der findes i EUR uden for Rom. Men her går man skridtet videre – så døm selv.

 

Klik her for at se visualiseringen: https://www.youtube.com/watch?v=rf707e1FSPk&t=4s

Denne gang nåede vi uden for Roms mure. Det er også her vi slutter. Helt ovre ved Adriaterhavet, hvor den østlige gren af Via Appia stopper. I Bari. Her gemmer de resterne af Sankt Nicolaus – byens store helgen. Julekrybberne er stillet op. Men. Barnet er der ikke. Det sker først julenat klokken 24, mens alle byens kirkeklokker bimler og himlen lyses op af festfyrværkeri.

Rigtig glædelig jul til alle – og på gensyn 2022.

Buon natale a tutti -  e ci vediamo nel 2022

  Den tomme krybbe. Foto Kirsten Ingemann Sørensen

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom" her

[Historie-online.dk, den 15. december 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Neros gyldne hus fik en renæssance
Den romerske soldaterreligion
Spændende genåbninger i Rom