Menu
Forrige artikel

Quintilii-brødrenes utrolige villa

Kategori: Artikler
Visninger: 5554

 

En temperatur på 34 grader - i skyggen – er noget af en udfordring. Derfor var det tidligt afsted ud på Via Appia Antica. Først godt tre kilometer til fods til kirken Quo Vadis, hvor Peter efter sigende mødte Jesus. Over for denne kan der tankes op med den uundværlige cappuccino med iskoldt vand til. Og så kan man tak og lov leje en el-cykel. Om end belægningen med store sten på Via Appia Antica er ikke så lidt af en modstander. Men ved 5-milestenen belønnes strabadserne. Her finder Villa dei Quintilii.

Ruinerne havde ligget der fra omkring år 500 til 1828, da man fandt flere blyrør med samme stempel: Quintilii Condiano og Sesto Quintilio Valerio Massimo. Det var datidens måde at sætte labels på de leverede varer.

  Villaen som den tager sig ud på afstand

De to brødre er ikke ukendte i romersk historie. De var konsuler i 151 e. Kr., guvernører i Grækenland og kort tid efter i Asia (168 eller 169). De var endvidere berømte for deres store viden, deres sammenhold og deres store rigdomme. Men også for deres tragiske skæbne.

Rekonstruktion af villaens indgangsparti

Villaen afslører, hvor fremragende man kunne bygge i Rom. I dag dækker området 24 hektar, men man mener, den på brødrenes tid var meget større.

Det, man kan se i dag er dog ganske omfattende. Det er især beboelsesområdets utrolige terme-anlæg, der imponerer. Som fortalt indledningsvis kan varmen i Rom være voldsom. I juli kan den i vore dage runde 40 grader. Om det var helt så voldsomt dengang, ved vi ikke. I alle fald sørgede overklassen for, at der var terme-anlæg som en del af beboelsen. I Villa dei Quintilii opførte man et imponerende teknisk anlæg.

Lidt borte ser man Acquedotto dei Quintili, der leverede vand til termen.

Se planen over det arkæologiske område nedenfor

E: Her finder vi et Calidarium (caldo på italiensk er varmt)  med et bassin fyldt med varmt vand. Det er tilpas stort til, at man kunne svømme i det.

 

D: Her er et Frigidarium (fredo på italiensk er koldt), som man kunne gå i fra begge ender.

 

L: Her ligger to rum, hvortil der var varmekanaler, så den badende kunne komme ”til kræfter” efter at have været i Frigidariet. Der var ikke så varmt som i en sauna – kun middelvarme, der kunne lune, når man kom direkte fra Frigidariet.

Kanalerne hvorfra den varme luft kom ind i rummet

T: Denne rektangulære gård er forsynet med trapper, som man antager, man sad på efter at have været i bad.

F: Her er der tilsyneladende tale om en form for amfiteater med tilskuerpladser.

I året 183 slog kejser Commodus pludselig til. Han havde længe været misundelig på brødrenes succes og på deres villa. De blev anklaget for at konspirere mod kejseren – og henrettet. Al deres ejendom tilfaldt herefter Commodus, herunder deres store villa, der hurtigt blev det sted, Commodus for det meste opholdt sig.

Amfiteateret (F) er opført under Commodus. Det vides, at han adskillige gange selv kæmpede som gladiator. Interessant nok vandt han tilsyneladende altid. Efter han blev snigmyrdet i 192, overtog efterfølgeren Septimus Severus villaen. Også kejser Tacitus har boet her. Men da Romerriget begynder at falde fra hinanden, er det slut. Forfaldet indtræder, indtil arkæologerne tog fat på de store udgravninger i det 20. århundrede.

 Plan over det arkæologiske område set fra Via Appia Antica

I næste uge kan man se nogle af de fund, der er gjort på stedet – de er mange. Og overraskende.

Ci vediamo la prossima settimana – på gensyn i næste uge.

Dette er den oprindelige indgang til Villa dei Quintili

Erik Ingemann Sørensen

Se de øvrige artikler i serien "Det hemmelige Rom" her

[Historie-online.dk, den 30 juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kejser Neros genåbnede pragtpalads
Besøget i det sidste Mithræum
Spændende nyheder i det varme Rom