Karl Baedeker - Historiens Aktører nr. 8
”Turen går til … ” er en af Politikens populære håndbogsserier. En gammel serie af rejsehåndbøger til snart sagt alle lande og byer i det meste af verden. Mange har sikkert benyttet disse bøger, som i starten var tynde, men alligevel spækket med kort og oplysninger. I dag er de tunge og fyldt med flotte billeder, og rejsehåndbogen har fået alvorlig konkurrence af internettet, hvor oplysningerne dog ofte er af kommerciel art og ikke af den nøgterne og saglige art, som kendetegner den gode rejsehåndbog.
Turisme i den folkelige udgave er af nyere dato, navne som Spies og Tjæreborg melder sig straks, men længe før der var noget, der hed turisme, rejste folk som havde magt og penge ud i Europa. Vi kender til guldaldertidens rejseri af danske malere og forfattere til Italien og Frankrig. Mange af dem skrev rejseberetninger. En af de første af den slags litterære rejsefortællinger var Jens Baggesens "Labyrinten", og mest kendt er nok H.C. Andersens mange rejsebeskrivelser.
Det var på denne tid, i romantikken, at de første rejsehåndbøger dukkede op og rejsehåndbogens opfinder var tyskeren Karl Baedeker. Han var søn af en bogtrykker og forlægger i Essen og født i 1801. I 1817 studerede han humaniora i Heidelberg og arbejdede på et forlag dér. Efter militærtjenste arbejdede han en tid for sin far, men rejste i 1827 til Koblenz for at starte sit eget forlag og trykkeri. Koblenz var den prøjsiske hovedstad i Rhinlandet, og allerede på dette tidspunkt var Rhinen et område, som tiltrak rejsende fra nær og fjern. Han købte et forlag, som havde udgivet en rejsebog, ”Rheinreise von Mainz bis Cöln”, med den sigende undertitel "Ein Handbuch für Schnellreisende". Da den skulle genudgives, opdaterede han den i 1829. Dette blev starten til en livslang opgave; at skrive og udgive en serie af rejsehåndbøger for hele Europa. Han lagde fra starten vægt på grundighed og nøjagtighed. Bøgerne var forsynet med kort.
Karl Baedeker, lithografi
Baedeker så klart opgaven at udgive rejsehåndbøger, som detaljeret gav den rejsende de faktuelle oplysninger vedkommende havde brug for, dvs. rejseforhold, afstande, seværdigheder, vandreture, overnatning, restauranter, prisniveau m.m. Der fulgte en række rejsehåndbøger: Mosel, Holland, Belgien, Schweiz. For at prioritere, så den hurtigrejsende fik set og smagt på det bedste, indførte Baedeker et system med stjerner. Den første i hans nye serie af rejsehåndbøger med stjerner var "Handbuch für Reisende durch Deutschland und den österreichischen Kaiserstaat", der udkom i 1842. Han sørgede for at oversætte sine rejsebøger til fransk og engelsk og fik derved et stort marked. I 1836 udkom "The Travellers Manual of Conversations", som også blev udgivet på tysk, fransk og italiensk. Bogen blev en bragende succes, der udkom i flere udgaver.
En af Baedekers rejsehåndbøger. De sælges i dag antikvarisk, nogle til store priser og er gode kilder til datidens rejseforhold og seværdigheder
Baedeker rejste selv rundt og indsamlede informationer. Engang i Schweiz indlogerede han sig på et anerkendt hotel. Han var simpelt rejseklædt og fik på hotellet en dårlig service og et ringe værelse. Da værten fandt ud af, hvem denne gæst var, forsøgte han hændervridende at ændre de notater, Baedeker havde gjort. Men det fik han ikke noget ud af. I næste udgave af Schweiz var hotellets stjerne forsvundet!
Håndbogen om Paris blev hans sidste. Den lille flittige mand, altid med hænderne fulde af arbejde og på evig rejse døde 58 år gammel. Han blev slidt op af det overmenneskelige arbejde, han ene mand påtog sig. Efter hans død fortsatte hans tre sønner forlagsvirksomheden, og rejsehåndbogsserien blev udvidet med mere eksotiske lande som Ægypten, Algier, Tyrkiet og Indien. Forlaget Baedeker blev verdens mest succesesrige rejsehåndbogsforlag og navnet Baedeker blev synonymt med rejsehåndbog. Den dag i dag udgiver Baedeker rejsehåndbøger nu med adresse i Stuttgart.
Ole Mortensøn
Hele serien "Historiens Aktører" her
[Historie-online.dk, den 13. januar 2021]