Historiens største gravfund II
Det største arkæologiske fund i det 20. århundrede kom for dagen, da en ung medarbejder satte en krukke med vand i Kongernes Dal i Ægypten. Pludselig opdagede han, at der var et stentrin under sandet. Den engelske arkæolog Howard Carter, der havde jagtet Tut ank Amons grav i 10 år, styrtede hen til stedet. Kort tid efter var han så godt som sikker på, at han havde fundet graven.
Af Erik Ingemann Sørensen
Den 4. november 1922 blev der søgt videre efter den kongegrav, Howard Carter var overbevist om, måtte være et eller andet sted blandt de adskillige andre, der var fundet – alle uden gravgods. Det blev den 12-årige vandbærer, Hussein Abdel-Rassoul, der opdagede det første tegn på en nedgang til den mulige grav.
Et forarbejdet stentrin var det, der ved et tilfælde afslørede nedgangen til Tut ank Amons gravkamre.
Her er Carter ved at bære et af fundene op senere. Men det øverste trin er det, der blev nøglen til det enestående fund.
Efter sliddet med at grave sig nedad gennem adskillige sammenpressede lag af byggeaffald fra de andre grave, nåede man frem til en forseglet dør. (Se historie-online uge 45).
For ikke at lade læserne udsætte for den længere ventetid, der måtte komme, hvis vi går frem uge efter uge, linker jeg til denne film, der giver hovedtrækkene i begivenhederne. For den 4. november stoppede Carter. Han måtte vente på, at hans hovedsponsor lord Carnarvon skulle ankomme fra England, så de i fællig kunne åbne graven.
https://www.youtube.com/watch?v=LwXfvfPy6fc&t=1188
Der findes ganske mange film om Tut ank Amon. Denne er – for mig at se – den mest nøgterne og præcise.
Næste gang fortæller jeg om den egentlige udgravning.
Rigtig god fornøjelse.
[Historie-online.dk, den 9. november 2022]