Menu
Forrige artikel

Museum på Rejsen 28: Antalya Museum, Tyrkiet

Kategori: Temaer
Visninger: 6786

 

Charterrejser, dvs. færdigpakkede ferierejse, hvor transport, hotelophold, rejseleder m.m. på forhånd er tilrettelagt af et rejsebureau, blev fra 1960-erne populære. Bureauer som Spies, Tjæreborg m.fl. solgte rejser og især Spanien blev besøgt af mange turister. Siden da har charterturismen bredt sig til mange andre lande. Den store mængde gæster har udløst en forvandling af de områder, som charterturismen har foretrukket og steder som Costa del Sol i Spanien er blevet komplet forandret med talrige hotelbyggerier, der ligger langs kysten. Manglende byplanlægning i forbindelse med byggerierne, dårlig kvalitet og miljøproblemer har efterhånden gjort denne rejsetype mindre populær og måske derfor billigere.

Men man kan udmærket benytte sig af disse charterferie tilbud og bruge hotellet som udgangspunkt for egne ekspeditioner til spændende besøgsmål på egnen. Ofte er der i nærområderne en hel del at se. Det gælder særligt i Middelhavsområdet med en kultur, som rækker tusinder af år tilbage. Her var nogen længe, længe før os.

En af de destinationer, som hyppigt optræder i rejsetilbuddene er Antalya i Tyrkiet. Billige priser, sol og varme er det man lokker med, men der er meget mere end det. Antalya blev grundlagt i år 158 før vor tidsregning af Attalos d. II, som tilhørte en kongeslægt fra Pergamon. Byen er i dag en storby med to millioner indbyggere. Den gamle bydel gemmer sig bag et kedeligt forstadslandskab præget af bilisme, hoteller og indkøbscentre. "Kuleichi" hedder den gamle bydel, og her er ingen biler. "Kuleichi" har smalle gader, lave huse og en gammel bymur. Følger man den, kommer man til kejser Hadrians Byport, der ligger hele to meter under det nuværende gadeniveau. De gamle huse er i to etager, nederst er konstruktionen af sten og træ og øverst af træ og ler. Fra mange huse flages med store og små tyrkiske flag, da vi er i byen. Det er valgdag, anden valgrunde. Tyrkerne er kendt for deres stærke nationalisme, hvilket bl.a. går ud over kurdere og andre etniske minoriteter.

Udsigt over tage i den gamle bydel. om

Havnen går tilbage til antikken og er omgivet af mure og stejle klipper, så den kunne forsvares mod angreb fra søsiden. Nuomstunder er havnen fyldt med lystbåde og de såkaldte "gülletter", traditionelle ombyggede fragtfartøjer, der i dag sejler turister rundt langs kysten. De slanke og kønne træskrog er forsynet med overbygninger, der ligner noget fra et præriefort, og der er sørøverfigurer i plastik og master og sejl, som er mer eller mindre ubrugelige.

Klokken 12.45. Middagsbønnen gjalder gennem store højttalere ud over byen. Fem gange i døgnet kaldes til bøn. Tid til frokost.

Efter frokost tager vi med sporvogn ud til "Antalya Müzesi". Det er let, for vi skal stå af ved endestationen. Sporvognen kører hver halve time og koster kun 3 kr.

Museumsbygningen er af nyere dato, fra 1972, men museet er som institution gammelt, fra 1922. Udstillingen blev nyopsat i 1985. Det er et temmelig stort museum med en fremragende samling af antikke genstande især fra den romerske tid. Mange fund er fra en udgravning i årene 1954 - 1956 i byen Perge. Byen var i vigør i det andet århundrede efter vor tidsregning og havde et stort teater udsmykket med statuer af guder og kejsere. Teatret blev på et tidspunkt ødelagt og skulpturerne i teatret væltet og begravet. De kom atter for dagen ved udgravningen.

De mytologiske statuer er samlet i en sal og her møder man bl.a. Zeus, Minerva, Artemis, Hercules, Aphrodite, Asclepius, Hermes m.fl.

Salen med de mytologiske statuer. om

Udstillingen har en anden sal med kejserstatuer, bl.a. flere statuer af kejser Trajan og af kejser Hadrian og en interessant af kejser Caracalla, den eneste komplette af denne kejser. Han blev myrdet af sine egne på et felttog mod øst, var af fødsel galler og efterfulgte sin far Septimius Severus.

 Statue af kejser Caracalla, der regerede 211 - 217 efter vor tidsregning. om

Interessant er også en afdeling med meget imponerende sarkofager fra den romerske tid. Et par af dem var blevet udsmuglet fra Perge og først langt senere erhvervet af museet. Man kan undre sig over, hvordan det kan lade sig gøre at fjerne tonstunge genstande fra et udgravningsområde og sælge dem illegalt, men det siger noget om den korruption, som præger samfundet.  

Romersk gravminde over et ægtepar. om

Museet har også en stor møntsamling og en etnografisk samling, lidt gammeldags opstillet, men interessant for studiet af den tyrkiske kultur. Her ses traditionelle klæder, som angav personens sociale status, køkkenudstyr, f.eks. den arabiske kaffekande og våben, f.eks. yataganen, et blankvåben.

En stor tavle opsat i forbindelse med bygning af et tårn priser den osmanniske sultan "som er herre over alle folks halse!" Sådan var det osmanniske styre, autokratisk og som undersåt kunne man let miste halsen.

Tilbage på hotellet erfares det, at valget er vundet af partiet AKP og Erdogan med 49% af de afgivne stemmer. Erdogan kan fortsætte sin konfrontative politik. Det er der åbenbart mange, som finder anledning til at fejre. Nattesøvnen forstyrres af dyttende biler, fyrværkeri og gale katte. Ved solopgang vækkes vi. Imamen kalder til bøn.

Ole Mortensøn

Se de øvrige artikler i serien "Museum på Rejsen"     

(Historie-online.dk, den 3. december 2019]

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 22: Danevirke Museum
Museum på Rejsen 27: Museum of the Frankincense Land
Museum på Rejsen 32: Nationalmuseet i Damaskus