Menu
Forrige artikel

Museum på Rejsen 49: Linz og Pöchlarn, Østrig

Kategori: Artikler
Visninger: 5583

 

Man kan rejse på mange forskellige måder, men det er altid sådan, at jo hurtigere man bevæger sig, des mindre ser man. Flyrejser er ikke rejser men kun transport til og fra et feriemål, med mindre man sætter stor pris på at opleve sikkerhedskontrol, tax free shopping og sæder med meget lidt benplads. Fodgængeren derimod ser næsten alt, og omtrent den samme intense rejseoplevelse får man ved at cykle, vel at mærke hvis trafikken ikke kræver al ens opmærksomhed. Cykelruter findes i mange europæiske lande, og nogle af de bedste går langs med de store floder. Ikke alene er landskabet cykelvenligt langs floderne, da det er fladt terræn, og cykler man den rigtige vej, dvs. med floden, så går det jævnt ned ad bakke – nej, sagen er også den, at hvis man gerne vil se nogle seværdigheder, så møder man dem i høj grad langs Europas floder.

I dag kan man sætte sig op på en el-cykel og suse afsted, hvis det kniber med benkræfterne. Men er man i nogenlunde god fysisk form, så kan man også køre på en gammeldags skærveknuser. Cykler, ruter, kort og overnatninger kan lejes og bestilles gennem diverse rejsebureauer. Man kan arrangere det sådan, at bagagen køres fra hotel til hotel. Populære cykelruter findes langs Elben, Rhinen, Mosel, Loire og Rhone.

En meget populær cykelrute er også langs Donau fra Passau til Wien og evt. videre. Denne rute byder på mange skønne steder og mange oplevelser. Passau er en køn gammel by, der ligger på en ø. Tre floder flyder sammen ved Passau, nemlig Inn, Ilz og Donau. Det er en gammel grænseby mellem Bayern og Østrig og en vigtig by for den flodtransport og vareomsætning, som gennem tiderne har givet arbejde og velstand til mange mennesker langs floden. Byen brændte i 1662 og blev genopført. Mange huse blev tegnet af italienske arkitekter, og det bemærkes: stenhuse og pladser med fontæner, intet bindingsværk.

Kig ud over byen Passau. foto om

Passau har et glimrende museum i en gammel fæstning oven for byen, "Oberhaus Museum". Men det springer vi over, for vi skal cykle mod sydøst ad "Donau Radweg".  Det går fint ad cykelstien, hvor man er fri for generende biltrafik, og ubemærket har man snart krydset grænsen til Østrig. Forhindringer er der undervejs, f.eks. en vandkraftstation, hvor vi måtte krydse til den anden flodbred. Det sker i øvrigt flere gange og for det meste med små færger. Heldigvis er der undervejs traktørsteder, hvor man kan få "imbiss", lidt mad, og noget at drikke. Man kan også helgardere sig, dvs sørge for at medtage lidt proviant eller i det mindste en flaske vand.

Donau slynger sig flere steder i store bugter, som her ved Schlögen. foto om.

Linz er den første store by, man kommer til efter Passau. Det er Østrigs tredjestørste by, og en by som har charme og kultur. Til kulturen hører også lokal mad og drikke, og det finder man i nogle af de gamle restauranter. Om sommeren opholder østrigerne sig helst udendørs i en traditionel "Biergarten", i Linz f.eks. i "Klosterhof" eller hos "Josef Linz". Her kan man finde sig et bord i haven med skyggende trækroner, lade solen glimte i øllet, lytte til den gemytlige snak og nyde de liflige retter. Forskellige slags "Schnitzel" og "Gulasch" står gerne på menukortet. Der bydes på et stort sortiment af fad- eller flaskeøl og et bredt udvalg af ølsorter fra Radler, Leichtbier og Alkoholfrei til Pilsner, Kellerbier, Weizen og Spezialbier.

Schlossmuseum i Linz er et moderne museum indrettet i det gamle slot, som ligger på et højdedrag tæt ved floden. Der er lavet en stor tilbygning i beton. Museet er landsdelsmuseum for "Oberösterreich" og Østrigs største universalmuseum med omfattende samlinger fra natur-, kunst- og kulturhistorien. Museet viser desuden særudstillinger og afholder forskellige kulturarrangementer - kort sagt er en reaktor for byens kulturliv.

Selvfølgelig får man som gæst forklaringen på slottets historie fra borg og tilflugtssted for kejser Ferdinand 1., da tyrkerne angreb Wien, senere til bolig for kejser Rudolf 3., videre til militærhospital, straffeanstalt og kaserne for et infanteriregiment og til sidst blev det nedslidte kompleks i 1952 overladt til brug for kulturelle formål. I 1963 kunne bygningerne åbne som museum. 

Schloss Linz set fra Donau. wikipedia.

Kulturistorien præsenteres i 37 rum fra stenalderen til det 21. århundrede. Østrigs historie er lang og interessant. En periode som museet dygtigt gør rede for er tiden mellem første og anden verdenskrig. Måske kan man som skandinav spørge sig selv hvordan skete det at Østrig, som netop havde oplevet en sønderlemmende og ødelæggende krig, valgte en vej som førte til en ny verdenskrig? Hvad der skete giver museet besked om i en god udstillingen "Zwischen den Kriegen" med fotografier, genstande og tekster.

Socialdemokratisk valgplakat fra 1920-erne. Vil vi have hans slags tilbage? foto om.

Tyskland oplevede revolution og social tumult ved første verdenskrigs slutning, men i Østrig medførte den tabte krig, de store omvæltninger, dvs. kejserdømmets opløsning, nye grænser og indførelse af et demokratisk system ikke uroligheder. Måske var befolkningen efter krigen udmattet og håbede kun på fred. Men efter 1929 brød konflikterne ud. To parter, socialister og fascister, stod stejlt over for hinanden og det kom til nærmest borgerkrigsagtige tilstande. I 1933 benyttede kansler Dollfuss krisen til at opløse parlamentet og det førte til et oprør i februar 1934, som med militær magt blev slået ned. Dollfuss indførte en "Austrofascisme", et diktatur, men han blev myrdet i 1934 af nazisterne i Østrig. Efterfølgende indførtes dødsstraf, censur, arbejdstvang, afskaffelse af ytringsfrihed og mere af samme skuffe. I 1938 blev presset fra det tredje rige så stort, at grænsepælene blev fjernet. Østrig blev en del af det tredje rige og fik navnet "Ostmark". "Anschluss" blev begivenheden benævnt i Tyskland. Østrig havde tilsluttet sig det store tyske fællesskab under føreren Adolf Hitler. Dermed var terningerne kastet.

Østrigsk infanterist, før 2. verdenskrig, Schlossmseum Linz, foto om

Museet har samlinger om romertiden, våbenhistorie, musikhistorie, numismatik, teknisk historie og folkekultur. Inden for kunst har "Landesmuseum Oberösterreich" samlinger af grafik, kunsthåndværk, bildende kunst indtil 1918 samt moderne kunst. Naturhistorien byder på samlinger af hvirvelløse dyr, insekter, hvirveldyr og på botanik. Der er noget for enhver og frit valg på hylderne. Museet har en café, og der er god udsigt over byen.

I den lille by Pöchlarn findes et museum for Oscar Kokoschka, som blev født her i året 1886. Museet er indrettet i huset, hvor han blev født. Kokoschka hørte til generationen af østrigske malere omkring 1. verdenskrig, mest kendt er Gustav Klimt og Egon Schiele. Men Kokoschka var ikke alene maler. Han var også forfatter og dramatiker og blev med tiden lidt af et kunstnerisk og politisk fyrtårn. Museet har ikke mange af hans store værker, men giver den besøgende et billede af Oscar Kokoschkas liv og virksomhed.

Sturm var de tyske ekspressionisters ugeblad og Oscar Kokoschka var blandt de kunstnere som støttede tidskriftet. Det udkom i årene 1910-1932. foto om.

Som ung var han forelsket i Gustav Mahlers enke, komponisten Alma Mahler, en "femmes fatale" for mange mænd. De tos lidenskabelige forhold gik i stykker i 1914, og Oscar Kokoschka meldte sig som frivillig ved krigsudbruddet, deltog som dragon og blev hårdt såret. Efter udskrivning fra lazarettet virkede han som bataljemaler ved Isonzofronten. Hans erfaringer fra krigen gjorde ham til pacifist. I 1920-erne foretog han mange og lange rejser, vendte tilbage til Østrig, hvorfra han i 1934 på grund af de politiske forhold måtte flygte, først til Prag og dernæst til England. Hans kunst blev stemplet som "entartet". Efter krigen flyttede han til Italien og i 1947 til Østrig, men tog varigt ophold i Schweiz, i byen Villeneuve ved Genfersøen, hvor han døde i 1980. Han tilsluttede sig først jugendstilen og siden ekspressionismen og malede stærke portrætter, landskaber og byprospekter. I 1950 udgav han bogen "Kunst und Politik" om kampårene 1937 - 1950. Det konservative Østrig anerkendte aldrig "oprøreren". Han blev ikke kaldt tilbage til Wien. Først i 1974 opnåede han atter østrigsk borgerskab.

Udstillingsplakat fra Kokoschka Haus

Kokoschka er i øvrigt ikke den eneste kendte østriger født i Pöchlarn. Ursula Strauss, en kendt skuespiller bl.a. fra tysk tv, er også født i byen.

Videre langs Donau kommer man til landskabet Wachau, en 36 km. lang strækning imellem byerne Melk og Krems. Her cykler man gennem et berømt frugt- og vinområde. Æbler, pærer, blommer, figner og abrikoser er i sæsonen til salg langs ruten, og stadig følger man den sommetider rolige til andre tider strømfulde flod. Det er en rejse, som er god for krop og sjæl. Byerne Melk, Stein og Krems er gamle og smukke, og efter Krems ligger Wien kun en dagsrejse borte. Er man træt af at træde i pedalerne kan man tage med tog det sidste stykke.

 

Ole Mortensøn

Se de øvrige artikler i serien "Museum på Rejsen" her

[Historie-online.dk, den 2. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 56: ”Schloss Wartburg”, Tyskland
Museum på Rejsen 38: Doukhobor Discovery Center, Canada
Museum på Rejsen 22: Danevirke Museum