Dalla fredda Roma - det kølige Rom
Februar og marts er vejrmæssigt de bedste måneder at være i Rom. Her er ganske køligt – til tider også nattefrost. Til gengæld kommer der ikke så mange turister i denne periode, hvilket betyder, at der ikke er så stort et pres på ”Musei Capitolini”, der i januar åbnede for en helt ny og utrolig spændende udstilling: ”La ROMA DELLA REPUBBLICA – Il racconto dell’archeologi”.
Her sættes der fokus på de genstande, der er fundet under arkæologiske udgravninger – genstande fra magasiner rundt om i Rom – genstande offentligheden aldrig har set. Og hvilken oplevelse det er.
Udsigten fra ”Musei Capitolini” mod Peterskirken – foto Erik Ingemann
I den sørgmuntre novelle ”Frøkenen” af Herman Bang fortæller han om den gamle frøken, der om aftenen kigger i skufferne i chatollet. Til sidst åbner hun den inderste skuffe og tager noget særligt ud. Det er præcis det, kuratorerne på museet har gjort. Man har jo gennem århundreder igen og igen fundet alle mulige genstande enten ved udgravninger eller tilfældigheder. De 1.500 genstande, der vises i denne udstilling, har været gemt væk for offentligheden.
Men forskerne har arbejdet med dem. Med at rekonstruere ved hjælp af blandt andet 3D-fotografering/scanning. Man har sammenlignet med, hvad man havde rundt om i databaserne og i gamle optegnelser. Resultaterne er ganske enkelt imponerende.
Et eksempel
Kig i venstre side af billedet. Her ser man de små fragmenter, der er fundet. Man har fundet spor af farver på dem. Ved hjælp af sammenligninger med lignende udsmykninger har man kunnet rekonstruere denne meget smukke væg. Foto Erik Ingemann
Men hvad gør man med formidlingen. Tak og lov har det ”moderne” museum i dag fine formidlere. De har virkelig sans for, hvordan man bedst muligt kombinerer lys og farver som baggrund for det, der udstilles. Det kræver sit, når det drejer sig om 1.500 objekter, men man har udnyttet hele etagen på museet, så publikum virkelig får en spændende, smuk og oplevelsesrig vandring gennem salene.
Som nu for eksempel denne væg:
De mange genstande er både sat i tema og i farver. Foto Erik Ingemann
Går vi lidt tættere på, opdager man de ganske frivole romerinder: Om det er en reklame for et glædeshus, lod sig ikke umiddelbart afgøre.
Der er al mulig grund til at besøge denne fantastiske udstilling, der først slutter den 24. september.
Gensyn med Neros gyldne villa
Jeg har tidligere fortalt om Neros gyldne hus. Det kan man læse om her:
Der har været problemer med den tekniske del af video- og VCR-formidlingen, der giver de besøgende nogle spændende oplevelser. Da jeg læste, at man havde fået det hele på plads igen, besøgte jeg det underjordiske hus endnu engang. Det er virkelig et besøg værd. Og der er virkelig kommet styr på teknikken igen.
Den første video viser, hvordan man mener, Neros gyldne hus har set ud, hvordan branden hærgede Rom, og hvordan man fjernede alt, der kunne minde om Nero. Det er godt lavet. Det samme må man sandelig sige om VCR oplevelsen. For mig at se er det en af de formidlingsformer, der i den grad kan være medvirkende til, at de yngre generationer finder museumsbesøg spændende. Så tag turen og nyd det.
Og så er varmen så småt ved at vinde fodfæste igen. Oven på den periode med nattefrost, der har været ubehagelig at stå op til. Fuldmånen spillede givetvis også en rolle.
Fuldmånen over San Giovanni. Foto: Erik Ingemann
Til næste gang med nyt herfra: La primavera sta arrivando – foråret er på vej.
Erik Ingemann Sørensen
Se de øvrige artikler i serien ”Det hemmelige Rom” her
[Historie-online.dk, den 14. februar 2023]