Menu
Forrige artikel

En kæmpe privat samling af hestevogne

Kategori: Temaer
Visninger: 7904

 

 
 
Hvem har 80 hestevogne uden at eje en eneste hest? Det har Svend Åge. Hans passion er ikke heste, men de nostalgiske kareter. Som han selv istandsætter. Nu er han villig til at gå af med en af de mest betydningsfulde vogne.

75-årige Svend Åge ejer intet mindre end 80 hestevogne. Hans far var mælkekusk og drev en vognmandsforretning, så allerede fra Svend Åge var 5 år, så han imponeret til, mens faren kørte i hestevogn. Det førte til, at Svend Åge, der bor i - og kommer fra - Herning, i sin fritid begyndte at købe gamle, slidte, forladte hestevogne, som han satte i stand.

Svend Åge kan bedre lide at sidde oppe på kuskens plads i hestevognen end at sidde inde i selve kareten. Men da han og konen, Lilly, fejrede guldbryllup, blev Svend Åge nødt til at tage plads i de polstrede sæder. Svend Åge blev gift med Lilly i 1969. Foto - DBA Guide

80 hestevogne, men ingen heste

Vi kender nok alle sammen en "hestepige" eller to. Heste er en hobby, mange dyrker, men ikke Svend Åge. Han er langt mere begejstret for vognen, som hestene trækker, end for selve hestene. Derfor har Svend Åge også for flere år siden valgt at sælge sine otte heste fra. Arbejdet med dem var for krævende, og det var alligevel selve restaureringsprojekterne med kareterne, der var det sjove.

I 45 år har Svend Åge købt gamle hestevogne og sat dem i stand. Selv. Få ting har han fået hjælp til, men det meste har han - med en uddannelse som snedker - kunne klare selv.

Når vognene er blevet fixet, har Svend Åge solgt dem igen. Ikke så meget fordi, han vil tjene penge, men fordi han hygger sig med istandsættelsesarbejdet, og når en vogn er færdig, skal en ny vogn til i værkstedet. Gamle hestevogne har en helt særlig plads i hans hjerte:

- Det er nostalgien, der driver mig. Lige siden jeg var 5 år gammel og så min far køre med mælk i hestevogn, har jeg været fascineret af de gamle kareter. Derfor er det en drøm og en livspassion, at jeg har kunne eje så mange og vække så mange slidte, gamle vogne "til live" igen, fortæller Svend Åge.

Foto - DBA Guide
 

Ejer flere af kongehusets kareter

Mange forbinder nok hestevognskørsel med gamle dage, og i nutiden er det noget, vi nærmest kun ser i Dyrehaven nord for København eller til kongelige bryllupper. Og kongehusets hestevogne har Svend Åge da også haft fingrene i.

- To af dem, jeg ejer lige nu købte jeg af kongehuset. Den ene har været brugt til et kongeligt bryllup, fortæller Svend Åge.

Også selv kareterne fra kongehuset har Svend Åge totalrenoveret. Og de andre vogne, som ikke er fra kongehuset, har alligevel også noget "adeligt" over sig. I hvert fald er der flere af dem, der er udstyret med dét, der kaldes for "fjedre", som er en særlig bue bag på kareten, som kun er til pynt, og som signalerer overskud og velstand.

Det er kun én af de 50 istandsatte hestevogne, som Svend Åge ikke selv har "pillet ved". En orange, høj model, som Svend Åge købte på auktion, og som han i dag betragter som sin favorit.

Foto - DBA Guide
 

Derfor ejer Svend Åge så mange hestevogne

I 1981 fik Svend Åge, der dengang arbejdede på en møbelfabrik, en diskusprolaps, hvilket betød, at han tog en pause fra arbejdsmarkedet. Et revalideringsforløb førte til, at han blev ansat som værksstedsassistent på et beskyttet værksted i Herning, hvor han arbejdede de næste 18 år. Her havde Svend Åge hver dag dét, som han selv betegner som 'tidligt fri', klokken 16, og sådan fik han for alvor god tid til at dyrke sin hobby.

- Det var nogle rigtig gode år, fortæller Svend Åge om de år, der for alvor hobede sig hestevogne op i hans stalde.

Efter 18 år kørte han dog galt med en hestevogn, hvilket beskadiget Svend Åges ben, og så var det definitivt farvel til arbejdsmarkedet. Men interessen for hestevogne blev ikke ramt den dag, han kørte galt med en hestevogn:

- Jeg kommer nogle gange til at købe en hestevogn, hvis jeg lige ser en, jeg ikke kan stå for. For eksempel har jeg for ikke så lang tid siden "kommet til" at købe en gammel, lille vogn, fordi den ikke ligner alle de andre, jeg har, griner Svend Åge.

Når vognene står færdige, har Svend Åge sammen med sin gode ven Bjarne hygget sig med at køre konfirmations-, studenter- og bryllupskørsel i dem, inden vognene er blevet solgt igen. Bjarne, der bor 45 kilometer fra Svend Åge, ejer nemlig 8 heste, som han stiller til rådighed for Svend Åges vogne. Samtidig er de begge rigtige gode kuske, og Bjarne har gennem mange år trænet sine heste i at være rigtig dygtige hestevognsheste.
 

Svend Åge har også engang været ansat som brandsvend i Hernings kommunale brandvæsen. Det var i årerne 1972-1981. I dag er han på egnen kendt som ham med hestevognene. Svend Åge fortæller selv, han er den i Danmark med flest privatejede hestevogne. Foto - DBA Guide
 

Alt er til salg. Næsten

Når Svend Åge nu har valgt at sætte selv en af sine favorit-vogne til salg, skyldes det, at han har erkendt, at alderen og fysikken ikke længere er til at "lege" med hestevogne i samme grad, som han gjorde engang. Istandsættelsesarbejdet er meget krævende, og lejlighedskørslerne er også en udfordring for Svend Åge. 50 flotte hestevogne i en stald i Herning kan udnyttes bedre.

Derfor er han nu villig til at sælge selv sine yndlingsvogne.

- Jeg er fra Jylland, så man kan handle med mig. Jeg er nu villig til at gå af med alle vognene, hvis prisen er den rigtige, fortæller Svend Åge, der dog bliver afbrudt af nevøen Peter, som tilføjer:

- To af de hestevogne, som står i Svend Åges lade, er faktisk mine, og de er ikke til salg, griner Peter.


 

Vundet priser

Når Svend Åge nu er klar til for alvor at sælge ud af sin hobby, er det samtidig også et forsigtigt farvel til en fortid med sejr og hæder. I stalden over indgangen til værkstedet hænger en lang række medaljer, som Svend Åge har vundet med sine hestevogne.

En af de sejre, han husker bedst, var dengang, han sammen med vennen Bjarne tog til hestevognskonkurrence på Amalienborgs Slotsplads. Her sad Prins Henrik klar til at se den ene flotte hestevogn med heste og kusk efter den anden.

- Det var en kold dag. Det var frostgrader, så Bjarne havde taget sine træsko på, fordi han vidste, at han kunne holde varmen i dem, modsat nogle fine, pudsede sko, som kuske ellers plejer at have på. De træsko fik dommerne øje på, og det trak ned i vores samlede vurdering, griner Svend Åge.

De to mænd fik en sjetteplads ud af 25 mulige, og det er de den dag i dag godt tilfredse med.

Hvis du tænker, hvordan de to mænd kom helt til København med deres hestevogne, var det ikke ridende. Bjarke kører hestene i hestetrailer, og kareten køres i en trailer.

Tiden er en anden - det er konkurrencen også

Det kan virke helt paradoksalt, men i dag er hestevogne ikke rigtig noget, som vi bruger længere, men samtidig er konkurrencen for at sælge hestevogne udfordret af andre "hestevognsmarkeder":

- I dag bruger folk typisk hestevogne til deres bryllup, eller når de skal i skoven, hvis en kusk holder ved indgangen. Men det betyder jo langt fra, at de vil købe en vogn. De skal kun lige bruge den i én dag, fortæller Svend Åge og fortsætter:

- Og mit salg bliver heller ikke gjort lettere af, at jeg kan mærke konkurrencen fra de polske hestevogne. De er slet ikke i samme stand og kvalitet som mine, men de bliver fremstillet til en langt lavere pris end dét, man kan restaurere en gammel vogn for.
 


 

Se DBA Guide

[Historie-online.dk, den 11. maj 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Summer of Love
Kjeld har mere end 800 kameraer i sin samling
En kondomautomat!