Enigma - nazisternes hemmelige våben
Kodemaskinen Enigma var nazisternes hemmelige våben i krigen mod de allierede – især for de frygtede tyske ubåde betød de hemmelige koder alt. Med Enigmamaskinen kunne de orientere andre ubåde om positioner og angrebsmål. Uden at modstanderne anede uråd. Da englænderne knækkede koderne, var det slut med overraskelsesmomentet. Og man finder stadig maskiner den dag i dag.
Egentlig skulle erhvervsdykkeren Christian Hüttner lede efter en tabt skibsskrue i området, hvor Slien har sit udløb.
Søkort over Sliens udmunding i Kielerbugten
Under dykningen opdagede han en tangovergroet bunke med noget, der kunne minde om en skrivemaskine. Ved en nærmere undersøgelse viser det sig at være enigmamaskiner – 6 i alt. Han bragte en af dem med til overfladen. Den var naturligvis præget af 75 års ophold på havbunden. Men han var klar over, at fundet kunne vise sig at være ganske indbringende. Alt efter tilstand kan de sælges for mellem 30.000 og 500.000 €. (Der er pt. en til salg på eBay for 183.000 d.kr.
Det er ikke enestående, at man i området kan finde enigmamaskiner. Da Nazitysklands sidste statsoverhoved, Grossadmiral Dönitz, gav tilsagn til, at hans udsendinge kunne skrive under på den betingelsesløse kapitulation den 4. maj 1945 i feltmarskal Montgomerys hovedkvarter på Lüneburger Heide, skrev de også under på, at alle fartøjer skulle ligge stille. Samt at intet måtte ødelægges.
Alligevel sænkede adskillige kaptajner deres ubåde – især i Geltinger Bugt – og enigmamaskiner blev smidt over bord. Faktisk findes der en slags skibskirkegård på havbunden, selv om mange vrag er blevet hævet.
Et djævelsk våben
Da den engelske premierminister Winston Churchill blev spurgt, hvad han havde været mest nervøs for under krigen, svarede han omgående: De tyske ubåde. Det var Grossadmiral Karl Dönitz, der havde opbygget den tyske ubådsstyrke. Det var også ham, der udtænkte den særlige ’Wolfsrudeltaktik´- ulveflok-taktik. Hovedprincippet i denne var, at ubådene skulle være stærkere end dem, der blev angrebet. Derfor var angreb om natten ofte en del af taktikken.
Ved hjælp af enigmamaskinen kunne ubådene kommunikere med hinanden, uden at modstanderne var klar over, hvad der gemte sig bag signalerne.
Princippet i enigmamaskinen var – meget skematisk - at den ved hjælp af elektromagnetiske kontakter, der havde forbindelse til tangenterne og flere drejehjul, kunne omdanne et indtastet bogstav til et helt andet. Når besked var sendt til en anden ubåd, der havde sin enigmamaskine indstillet præcis som afsenderens, kunne man læse den krypterede meddelelse. Antallet af kombinationer var astronomiske, så tyskerne var overbeviste om, at det var umuligt for fjenden at bryde deres system.
Men der var faktisk et hul i systemet. Enigmamaskinen kunne ikke kryptere af sig selv. Det kunne kun ske manuelt. På Bletchley Park i England samlede man et team af højt kvalificerede matematikere, klassiske filologer og andre eksperter. Allerede i foråret 1940 lykkedes det dem at knække koden, så de kunne læse krypterede meddelelser fra Værnemagten, Luftwaffe, politiet og Krigsmarinen.
Tyskerne konstruerede en ny og forbedret enigmamaskine kaldt M-4, men også her lykkedes det for de engelske eksperter at knække koden, så de kunne følge med. Grossadmiral Dönitz blev advaret om, at der kunne være problemer. Men han tog ikke disse advarsler alvorligt, hvilket fik afgørende betydning for især konvojsejladserne i Nordatlanten – herunder forsyningerne til Murmansk – og for krigens endelige resultat.
En restaureret enigmamaskine
Erik Ingemann Sørensen
[Historie-online.dk, den 24. februar 2021]