Menu
Forrige artikel

Hvad er slægtsforskning?

Kategori: Temaer
Visninger: 9684

 

Slægtsforskning er en måde at opleve sin egen historie på, men det er også en indgang til Danmarks- og verdenshistorie. Rejsen ind i historien begynder med dig selv.

Genealogi - eller slægtsforskning - handler om at finde frem til sine aner og derefter at finde oplysninger, der kan tegne et billede af deres liv og verden. Eftersom alle har en slægt kan alle lave slægtsforskning. 

Det første mål, og grundstammen i al genealogi, er at opstille en anetavle, dvs. et særligt skema med basisoplysninger om forfædre og formødre. Den person, som placeres "i roden" af anetavlen kaldes probanden. Det er dén, hvis afstamning skal undersøges og bevises. Normalt vil probanden være dig selv og måske dine evt. helsøskende, men det kan også være fx din mormor - hvis det nu kun er hendes slægt, du vil undersøge. 

Når anetavlen er ved at være på plads, i hvert fald for et par generationer, vil mange begynde at interessere sig for at komme lidt dybere ned i slægtshistorien. For hvad var det egentlig for nogle levevilkår dine aner havde? Hvad var det for et lokalsamfund de var en del af? Hvordan blev deres verden påvirket af fx krige, industrialisering m.m.? Og hvis du - som de fleste - har ind- og udvandrere i slægten, vil du så ikke vide mere om, hvorfor de rejste ud, hvilken verden de kom til eller rejste fra?

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kort og klart
Begravelse
Videre med slægten