Menu
Forrige artikel

Hvor gammel er skikken?

Kategori: Temaer
Visninger: 13456

 

Den fromme historie om den modvillige bispekandidat, der gemte sig i en gåserede hvor gæssenes skræppen afslørede ham, så han blev valgt, kendes fra 1500-årenes Tyskland. Her har har man desuden haft "Martinsviser", der hyldede druerne og vinhøsten. Men også gåsespisningen kendes fra Tyskland, hvor Martinsdag kaldtes "Gans(e)lsonntag", dvs. "gåsesøndag" hvis den faldt på denne ugedag. Ellers kunne den efterfølgende søndag evt. få betegnelsen. På dagen var der en vis tradition for, at unge mænd burde invitere deres kæreste til dansk og beværte dem med gåsesteg.

Den ses første gang på tryk i Danmark i år 1616. Det vides dog, at man allerede i middelalderen har spist mortensgås på landet. 

Et godt bevis for, at der i bondesamfundet var tale om en alment accepteret og anerkendt skik får man, når det selv i et spisereglement for et af 1700-årenes hospitaler, dvs. "alderdomshjem" sikres, at der kommer Mortensgås på menuen. I spisereglementet for Radsted hospital på Lolland, som i dag findes i landsarkivet for Sjælland, m.m., fremgår det i 1702, at der til "lemmerne" skulle leveres 2½ gås "hver Mortensaften".

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Hvorfor spiser vi andesteg?
Hvem er Sankt Morten?
Hvorfor spiser vi andesteg?