Menu
Forrige artikel

Hvorfor har man påskeæg?

Kategori: Temaer
Visninger: 30976

 

Påskeæg har været kendt længe, men først i 1900-årene går chokoladeæggene deres sejrsgang

For 100-150 år siden kendte man også til påskeæg. Ikke som chokolade-, sukker- eller konfektæg, men som almindelige hønseæg. Disse kunne dog være kogte med forskellige naturfarvemidler - fx løgskaller og evt yderligere dekorerede. Man kunne dekorere æggene ved at ridse i skallen på de farvede æg, eller ved at tegne mønstre med tælle, inden de blev lagt i farvebad.

Leonora fik æg i Blåtårn
Nogle af de ældste danske påskeæg er måske dem, der omtales i Leonora Christines "Jammersminde". Her fortæller hun, at hun udvekslede dekorerede påskeæg med en medfange i 1667. Men også før den tid er der spor af, at æggene har haft betydning. I middelalderen véd man, at farvede æg anvendtes i fornemme kredse, og også i Danmark er der spor af den "madvielse", som har været anvendt i andre lande. Ved madvielsen sørgede præsten for at velsigne madvarer, bl.a. æg, i forbindelse med påsken.

Synge for æg
På mange gårde fik karle og piger et vist antal påskeæg, som de kunne bruge til at lege med, forære væk - eller spise. I bondesamfundet var æg lidt af en delikatesse. Op til påske kunne man se børn gå rundt og "synge for æg", for at samle påskeæg til at lege med i helligdagene. Det er først i løbet af de seneste 70-80 år, at chokoladepåskeæggene har gået sin sejrsgang. I slutningen af 1800-årene brugte man også sukkeræg. 

Ældste chokoladeæg
De første chokoladepåskeæg optræder i firmaet "Galle og Jessens" priskuranter fra 1917, men fænomenet kan godt være lidt ældre. Chokoladeæggene begyndte at blive populære i 1920´erne og 30´erne, og fik et endeligt gennembrud efter anden verdenskrig, da de søde sager atter kom på markedet efter mange år med rationering.

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Gækkebrevenes "forløber"
Påskens mad: Nikål og skidne æg
Hvad er påskeharen?