Kongelige fødsler
Kongelige fødsler
Også før i tiden levede befolkningen med, når der var kongelig familieforøgelse
Byens kirkeklokker kimede under dåben, og når handlingen var forbi, blev det markeret af pauker og trompeter, og stadsmusikanterne spillede på slotspladsen. I forbindelse med den lille Christian den Syvendes dåb i 1749 sang Metropolitianskolens disciple salmer på slotspladsen.
Mange andre valgte også at hylde den nye prins. Hans fødsel blev bl.a. markeret af borgerne i Frederikssund, der ligefrem holdt en lille fødselsfest, hvor en "sirligt udpyntet" kongekrone blev fragtet omkring, fulgt af pager og under salut fra borgerkompagni og livskytter. Et par dage efter kom Amagerbønderne - der jo følte et særligt forhold til kongehuset - kørende til slottet i deres slæder for at fejre den lille prins. En håndværksmæssig hyldest blev det også til, fordi snedkerlauget som alligevel var på gaden i festligt øjemed, fordi deres lavsskilt skulle fornyes. De valgte at lægge deres procession omkring slottet og markere den kongelige familieforøgelse.
I mange år var det desuden skik, at der blev slået forskellige medaljer til minde om begivenheden. Det var en skik der startede med Christian den Sjettes fødsel i 1699, og fortsattes flere generationer frem.
Fra slutningen af 1700-tallet havde dåbsbørnene lang dåbskjole som idag, og efterhånden blev hvid den foretrukne farve. På Rosenborg findes en dåbskjole, der har været brugt af Frederik den Sjettes børn. Christian den Tiendes dåbskjole findes også stadig. Den er udført i brysselerkniplinger efter hans mors ønske. Denne dåbskjole er blevet brugt ved dåb i kongehuset gennem flere generationer, senest er den båret af prins Joachim.