Menu
Forrige artikel

Museum på Rejsen 8: Buchheim Museum i Bayern

Kategori: Temaer
Visninger: 7286

 

Det er tit sådan, at i alt fald nyere kunstmuseer ligger naturskønt i byggeri tegnet af gode arkitekter. Det gælder også for Buchheims museum i Bayern. Det ligger ved den store Starnberger See sydvest for München. Inspiration i forbindelse med anlæg og byggeri af museet har bl.a. været Louisiana i Danmark, hvor kunstneren Buchheim udstillede i 1984. Museet er tegnet af arkitekt Günther Benisch som en lang aftrappet pavillonbygning i træ og beton bygget ind i det faldende terræn mod søen. 

 Museumsbygningen med en figuropstilling i forgrunden

Det er mange kunstneres drøm at få deres eget museum, og det lykkedes for Lothar-Günther Buchheim. Han blev født i 1918 i Weimar og voksede op i Chemnitz med sin lillebror og en mor, der var kunstmaler, kom i gymnasiet og studerede derefter kunst. I 30-erne rejste han en hel del, var lidt af en eventyrer. Han sejlede i kajak rundt i Østersøen og blev stoppet pga. mistanke om spionage. Han sejlede også ned ad Donau-floden hele vejen til Sortehavet. Så kom krigen i 1939. Den unge student og kunstner blev i 1940 krigskorrespondent, fotograf og tegner for den tyske "Kriegsmarine". Han kom bl.a. om bord i forpostskibe, en destroyer og senere i en af marinens ubåde, som opererede fra den tyske ubådsbase i Brest i Frankrig og leverede reportager, fotografier og tegninger til den tyske propagandamaskine. Efter den allierede invasion kom Buchheim med den næstsidste tyske ubåd, som forlod Brest og slap til Norge, hvor han resten af krigen opholdt sig. I 1945 kom han hjem til et ødelagt Tyskland.

 Krigskorrespondent Buchheim, fotografi i museet

Efter krigen blev han gift med en fransk kvinde, kunstner, og begyndte selv mere målrettet at arbejde som kunstner. Gennem sin kone fik han forbindelse til franske kunstnere, bl.a. Klee, Picasso og Braque, og han solgte deres billeder i Tyskland. Selv arbejdede han med cirkusbilleder og samlede på moderne kunst. I 1970-erne skrev han flere bøger. Den mest berømte er hans roman ”Das Boot”, som trækker på hans egne oplevelser i ubåd under krigen. Senere er romanen filmatiseret, instrueret af Wolfgang Petersen, og anerkendt som en af de bedste krigsfilm fra 2. verdenskrig. I 70-erne blev han kunstnerisk inspireret af den nye pop-art.

   Cirkusbillede, Buchheim

Buchheim arbejdede længe på at få sit eget museum og til sidst lykkedes det bl.a. takket være politisk støtte fra CDU, især fra Edmund Stoiber, ministerpræsident i Bayern i perioden 1993 – 2007. Edmund Stoiber åbnede museet i 2001. 

Museet ligger smukt ned til søen, og der er en lang, høj udkigsbro, hvorfra man kan skue ud over søen. Udstillingen rummer Buchheims egne kunstværker fra hans tidlige tegninger til hans cirkusinspirerede billeder og folkloristisk inspirerede skulpturer og figurer, som også ses i den tilstødende park.  Det er her, at fantasien udfolder sig. Desuden findes Buchheims samling af ekspressionistisk kunst suppleret med en anden privatsamling. Det er malerier af medlemmer af kunstnergruppen ”Die Brücke” grundlagt i Dresden i 1905 af Ernst Ludwig Kirchener. Også Emil Nolde tilsluttede sig denne gruppe. Et andet medlem var Otto Dix, som skildrede verdenskrigens grusomheder og den borgerlige dekadence. I 30-ernes Tyskland blev ekspressionisterne politisk ukorrekte; deres kunst fik etiketten ”entartet” og blev fjernet fra museer og offentlige steder. De ekspressionister, som havde ansættelse i det offentlige som undervisere i kunst, blev afskediget.

 Kvinde på blå baggrund, E. L. Kirchner

Buchheim tilhørte efterkrigstidens generation. Han debuterede som 17-årig, portrætterede bl.a. top-nazifolk og var velanskrevet i partiet som en lovende ung kunstner. Man spørger sig selv, var han nazist? Selv sagde han nej og som mange andre krigsdeltagere gav han den forklaring, at han var ung, blev manipuleret og i øvrigt kun gjorde sin pligt. Der var i alt fald intet oprørsk i ham. Han var en mand som fulgte magtens folk, men også en mand som undertiden kom med krasse udtalelser om magten. Han døde i sit hjem ved Starnberger See i 2007.

Museet har løbende gode særudstillinger, en velforsynet museumsbutik samt en større café med terrasse og udsigt over søen. Et besøg giver pote på flere punkter: arkitekturoplevelse, kunstoplevelse og naturoplevelse. Er man på besøg i München er Starnberger See med Buchheim Museum og de mange skønne landsbyer et oplagt udflugtsmål.

Ole Mortensøn

Se de øvrige afsnit af "Museum på Rejsen"

[Historie-online.dk, den 15. maj 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 18: Atombombemuseet i Nagasaki
Museum på Rejsen 54: Darwin, Australien
Museum på Rejsen 14: San Juan i Purto Rico