Menu
Forrige artikel

Påklædningsdukker. En stor samling

Kategori: Temaer
Visninger: 10250

 

For de fleste er påklædningsdukker legetøj, der hører fortiden til. Men ikke for Mosterlise, der har dedikeret både tid og penge til de papirstynde damer.

Samlede du selv på påklædningsdukker som barn? Du havde med garanti ikke en samling som Mosterlise fra Fredericia. Hendes samling kan udfylde et helt museum.

Lise Rasmussen på 59 år, også kaldet Mosterlise, har samlet på påklædningsdukker i mere end 20 år og er tæt på at have den komplette samling. I samlingen gemmer sig blandt andre en påklædningsdukke af Dirch Passer iført dametøj. Det skriver DBA Guide.

Dirch Passer som påklædningsdukke – derfor har han dametøj på

Under påklædningsdukkernes storhedstid blev amerikanske filmstjerne ofte afbildet og trykt som påklædningsdukker. Og denne trend fandt vej til lille Danmark. Det var dog en noget mere komisk påklædningsdukke, der blev trykt i Danmark. Det var nemlig et ark med Dirch Passer fra A.B.C. Teateret, hvor han spillede Charleys tante. Derfor er dukken, som forestiller Dirch Passers karakter udstyret med en stor kjole, røde, krøllede lokker og fjer i håret.

Påklædningsdukken, der forestiller Dirch Passer, er meget sjælden og derfor nærmest umulig at få fingrene i, fortæller Mosterlise til DBA Guide.

Påklædningsdukke-arket af Dich Passer stammer fra 1955. Arket blev fundet i en gammel scrapbog. Foto – DBA Guide

Så få påklædningsdukker mangler Mosterlise for at fuldende sin samling

Store Marie, Lille Marie og Sorte Marie er påklædningsdukker, der fulgte med i Mariekiks-pakkerne fra 1940 til 1964. Ved købmanden kunne de interesserede få udleveret et ark med de udklipnings-parate figurer. Dertil fulgte nye kjoler i hver pakke med Mariekiks.

Der findes i alt 470 forskellige kjoler til dukkerne. Mosterlise har erhvervet sig 440 af kjolerne. Det er altså ikke mange kjoler, der mangler, før samlingen er komplet.

 

470 forskellige kjoler til dukkerne findes der i alt. Mosterlise har erhvervet sig 440 af kjolerne. Foto – DBA Guide

Sorte Marie: ’Den var ikke gået i dag’

Efter 2. Verdenskrig kom chokolade-Mariekiksene til Danmark. I den forbindelse blev der selvfølgelig også lanceret en tilhørende påklædningsdukke. Dukken blev navngivet Sorte Marie.

- Store Marie og Lille Marie har en vis sødme i udtrykket. Sorte Marie har derimod et temmelig karikeret udtryk. Det var ikke gået i dag, sige Mosterlise til DBA Guide.

Som medlem af Store-Marie Klubben fik man et kort tilsendt på sin fødselsdag. Klubben vr etableret i 1951. Foto - DBA Guide

Dukkerne gemmer på en historie
Mosterlises samling af påklædningsdukker er som en tidslomme. Det afslører kjolernes udseende, papirets kvalitet, farverne og mønstrene. Disse elementer er med til at tegne et tidsbillede.

- Jeg kan faktisk ved at kigge på tøjet identificere en påklædningsdukke og sige, hvilket årti den stammer fra, siger Mosterlise til DBA Guide.

Dette vidner naturligvis om Mosterlises ekspertviden inden for påklædningsdukker, men viser også den kulturhistorie, dukkerne må siges at gemme på.

Hele ark med påklædningsdukker tegnet af Iben Clante. Købt for ca. 150 kr. Er i dag 500 kr. værd. Foto – DBA Guide

Artiklen er fra DBA Guide og er skrevet af Astrid Bruun. Se hjemmesiden her

[Historie-online.dk, den 15. juni 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Myreæg eller stødt mumie
Halmfletning
Ny flot stenalderudstilling på Museum Lolland-Falster i Maribo