Menu
Forrige artikel

Sankt Hans-koen

Kategori: Temaer
Visninger: 13498

 

I bondesamfundet havde koen en særlig placering i Sankt Hans festlighederne.

"Sankt Hans-koen" var en forteelse, som særligt fandtes i Vendsyssel. Her blev køerne festligt pyntet med kranse mv. og drevet hjem af drengene, der naturligvis konkurrerede om, hvem der kunne pynte finest. De ældste beskrivelser fra 1700-tallet omtaler, at køerne blev pyntet med kranse af perikum, i senere tider kunne de have en slags "seletøj", som var lavet af bøgeløv og bonderoser.

Ko-parade
Kransene, som køerne havde haft på ved denne lejlighed, kunne blive gemt til magisk brug. Lagde man en sådan krans op på staldens tag, beskyttede den kvæget imod at blive redet af hekse, mod sygdomme og andre onde anslag.
Drengene var også selv festlige i tøjet, med hvide skjorter og røde bånd. Pigerne kunne have stadset sig op med rene forklæder. Hvor "ko-paraden" kom frem, kunne drengene forvente at få en skilling for fremvisningen.
Andre steder blev der holdt en form for væddeløb med køerne og drengene. Ved denne lejlighed var det team, der kom i mål i midten af løbet som "vandt" og kunne smykke sig med titlen "konge" eller "kejser".

Sankt Hans-ko skikken uddøde i begyndelsen af 1900-tallet, men var i øvrigt ikke nogen specifik dansk skik. Den har også været kendt i andre europæiske lande som fx Tyskland, Frankrig og Holland. 

Charlotte S.H. Jensen

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Danmarks sidste heks
Den eneste adelige heks
Midsommertræet