Menu
Forrige artikel

Ida i North Dakota

Kategori: Bøger
Visninger: 3571

 

Af Ester Monrad, lektor i historie og dansk ved KVUC

I 2019 udkom bogen ”Idas nye verden” af Lise Muusmann på forlaget Fuzzy Press. (se anmeldelsen her) Her mødte vi Ida og hendes familie, som i 1880 tog rejsen fra det fattige Lolland til USA for at bosætte sig med sin familie i North Dakota. Her i 2021 følger nu bog nummer to om Ida, nemlig ”Ida i North Dakota”. Her bliver det til et gensyn med Ida og hendes forældre, den adopterede lillesøster Lisa, den irske familie, de fulgtes med over prærien og deres to sønner, den indianervenlige Stephen og lille Harry.

Ligesom det var tilfældet i den første bog, så er dramaet intakt i ”Ida i North Dakota”. Vi tager fat, hvor den første bog slap, med det udfordrende prærieliv, hvor alt er en nyt og udfordrende, og hvor især vejret og de lokale indianerstammer er det, der truer det nye liv. Især rivaliseringen mellem de lokale indianere og blackfootindianerne nordfra skaber udfordringer for de to familier, der endnu engang må stå sammen for at klare skærene.

Denne bog er især kvindernes bog, idet handlingen stort set kun udspiller sig hjemme ved familiens primitive tørvehus. Ofte er de to fædre og unge Stephen draget afsted for at løse nogle problemer, og derfor må kvinderne ofte klare de udfordringer, der gang på gang banker på hjemme ved huset. Det gælder alt fra både venlige og fjendtlige indianere til soldater, gøglere, sheriffer og meget mere. Hver gang må familien og især kvinderne, der holder skansen hjemme, tænke hurtigt og nogle gange være barske, andre gange opfindsomme og atter andre gange barmhjertige.

Som det var tilfældet i den første bog, er synsvinklen formidlet gennem unge Ida – der dog er vokset noget siden sidst - og perspektiv og sprog er derefter. For målgruppen - højtlæsning for de 7-8-årige og læsning for de lidt større - fungerer dette fint, og de forskellige personers personlighed og evner skinner fint igennem i beskrivelserne. I det hele taget er der mange og forskellige figurer i spil, og undervejs skifter sympatien efterhånden som handlingen udvikler sig, hvilket giver et fint nuanceret billede af mennesker såvel som begivenheder.

Hvor den første bog først og fremmest koncentrerede sig om turen fra Danmark, viser denne bog i stedet det nye liv, som også var fyldt med udfordringer, og at strabadserne derfor langtfra var slut i det øjeblik, man havde sikret sig land. USA er fortsat nyt og spændende for nybyggerne, og undervejs må de overveje, om rejsen virkelig har været det værd. Især mødet med andre mennesker og kulturer sætter tankerne i gang. Der er derfor fortsat nok at fordybe sig i, og dem der var glade for den første bog vil med garanti hygge sig med denne – nye læsere kan også gå direkte til toeren uden problemer.

[Historie-online.dk, den 14. april 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Fiskerdrengen og Emily
Thuras Dagbog - En stemme fra Bagdad
Sølvskatten